RIM: Ministar Pisanu zadovoljan sporazumom s Libijom

Talijanski ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu ocijenio je u ponedjeljak uspješnom svoju nedjeljnu misiju u Tripoliju, gdje se sastao i s libijskim predsjednikom Moamarom Gadafijem kome je predao poruku talijanskog premijera Silvija Berlusconija radi konačnog usuglašavanja zajedničkog talijanskolibijskog plana za borbu protiv tajne imigracije. L

Nakon što je Europska unija ukinula embargo Libija će moći primiti pomoć za sprječavanje trgovine ljudima. Bilateralni sporazum, koji će stupiti na snagu dan nakon 11. listopada kada će ministri vanjskih poslova 25-orice na sastanku u Bruxellesu proglasiti službeno da je završen embargo, sastoji se od tri točke.

Italija će u Libiju uputiti patrolne čamce, helikoptere i zrakoplove za nadzor granica, zatim radare i noćne dalekovide, te 30 džipova za nadzor granice u pustinji.

Druga točka predviđa pomoć u ljudima i obrazovanju. Talijanska policija uputit će u Libiju 150 agenata koji će, u roku od 30 dana, obučiti libijsku policiju za otkrivanje tajnih imigranata .

Treća točka sporazuma je stvaranje prihvatnih centara u Libiji što će platiti Italija no o tome odluku treba donijeti talijanski parlament.

(Hina) xstom ybs

Pročitajte više