Rim: Mussolini osnovala stranku "Sloboda akcije"

UNUKA talijanskog fašističkog čelnika Alessandra Mussolini osnovala je u ponedjeljak svoj pokret "Sloboda akcije", nakon što je prošlog tjedna izašla iz stranke Nacionalnog saveza potpredsjednika vlade Gianfranca Finija, prosvjedujući zbog Finijeve osude fašizma.

"Pokrenula sam udrugu koju sam nazvala Sloboda akcije kako bih ponudila novi oslonac brojnim pristašama koji se zajednički žele pridružiti novoj borbi", rekla je Alessandra Mussolini, zastupnica u talijanskom Parlamentu. Unuka Benita Mussolinija oštro je reagirala na riječi Gianfranca Finija izrečenih prošlog tjedna u Izraelu gdje je osudio fašizam i Mussolinija, te se ispričao židovskom narodu. U Yad Vashemu je razdoblje vladavine Mussolinija nazvao "sramotnom stranicom" u talijanskoj povijesti.

"Mogu je razumijeti s ljudskog stajališta, ali ne s političkog", prokomentirao je Fini najavu Alessandre Mussolini da će izaći iz Nacionalnog saveza, koji je iz neofašističkog pokreta MSI prerastao u suvremenu stranku desnice.

Prema rezultatima ispitivanja javnog mišljenja, čak 80 posto biračkog tijela Nacionalnog saveza odobrava Finijevu osudu Mussolinija.

Pročitajte više