Rim: Oporba traži vladinu ostavku

KOALICIJA desnog centra talijanske vlade Silvija Berlusconija iscrpila je svoje vrijeme i sada je potrebno sazvati prijevremene parlamentarne izbore, ističu u ponedjeljak predstavnici stranaka oporbenoga lijevog centra, dok stranke većine nastavljaju pregovore kako bi spasile koaliciju.

Talijanska vlada još uvijek je zaokupljena verificiranjem svojeg programa, što su zatražile stranke većinskog desnog centra. Još traje usuglašavanje, koje je burno počelo u nedjelju navečer a čelnici stranaka većine su se razišli oko ponoći bez dogovora.

U ponedjeljak je premijer Silvio Berlusconi nastavio razgovore pojedinačno primajući čelnike stranaka vladine koalicije kako bi konzultacije završio do utorka uvečer, jer 14. srpnja treba u parlamentu izvijestiti o stanju vlade poslije ostavke ministra gospodarstva Giulija Tremontija.

No polazišta stranaka koalicije desnog centra su toliko udaljena da se predviđa oštro sučeljavanje do posljednjeg trenutka. Pregovara se o federalizmu i izbornom sustavu, zatim gospodarstvu te o davanju novih zaduženja unutar vlade, odnosno novoj ravnoteži snaga.

Sjeverna liga forsira reformu u smjeru federalnog uređenju zemlje i za sada je zadovoljna razgovorima. Dok Sjeverna liga želi osigurati što veće ovlasti regijama, Unija demokršćanskog centra (UDC) iskazuje oprez prema takvim rješenjima.

Glede gospodarstva nema pomaka u pitanju smanjivanja poreza, koje želi premijer Berlusconi, kao ni u pregovorima o izmjenama u Dokumentu ekonomskog i financijskog programiranja za 2005. godinu. Stranka UDC čelnika Marca Follinija je uvjerena, na osnovi predviđanja za 2005., da bi deficit mogao dostignuti i 4,5 posto bruto nacionalnog proizvoda a parametri iz Maastrichta nalažu granicu od 3 posto odnosa između deficita i bruto nacionalnog proizvoda koju se ne smije prijeći. Stoga smanjenje poreza izgleda nemoguće. Navodno bi trebalo pronaći 30 milijardi eura ušteda u državnoj bilanci. Pošto su u noći na ponedjeljak Berlusconi i Follini razmijenili teške riječi, u ponedjeljak je izaslanstvo demokršćana UDC-a predvodio Rocco Buttiglione, ministar za europska pitanja. Follini je već najavio mogućnost izlaska UDC-a iz vlade.

Dogovore stranaka većine oštro kritizira oporba lijevog centra, koja ocjenjuje da je savez vladinih stranaka iscrpio svoje potencijale te traži prijevremene parlamentarne izbore.

Pročitajte više