Rim preplavljen hodočasnicima, u redu od tri km čeka se 10 sati

SVE VIŠE hodočasnika pristiže u Rim pa se u srijedu red vjernika koji čekaju na ulazak u baziliku svetog Petra kako bi odali posljednju počast papi Ivanu Pavlu Drugome proteže u duljini od tri kilometra.

Golema rijeka ljudi, koji čekaju po 10 sati u redu, vijuga ulicama oko Trga svetoga Petra prije nego dođe do Ulice della Concilazione koja vodi do bazilike. Pripadnici talijanske vojske vjernicima, koji su proveli hladnu noć u redu, dijele topli čaj i čokoladu. Dobrovoljci civilne zaštite dijele vodu.

Do sada je u Rim stiglo najmanje milijun vjernika, a očekuje se novi masovni dolazak hodočasnika, posebno iz inozemstva i iz Poljske. Podignut je pravi šatorski grad na prostoru Tor Vergata, na kojem su se na Jubilej 2000. mladi sastali s Papom, kako bi se osigurao smještaj velikog broja hodočasnika, a kreveti su postavljeni i u sportskim dvoranama.

Gradonačelnik Rima Walter Veltroni najavio je postavljanje velikih ekrana na stadionima i trgovima kako bi hodočasnici mogli pratiti sprovod s tih mjesta, jer je nemoguće da svi budu na Trgu svetog Petra i u okolnim ulicama.

Na Trg svetog Petra i sve do rijeke Tibar, u Ulici della Conciliazine, stane ukupno oko 300 tisuća osoba. Za sve iznad toga broja bit će organizirano praćenje sprovoda na velikim ekranima.

Gradski promet će u petak, na dan pogreba, biti besplatan, a vjerojatno će u cijelome gradu biti zabranjen promet osobnim automobilima.

Ovakav dolazak hodočasnika u Rim nije do sada zabilježen u povijesti. Bilo je jubileja i pogreba papa kada je u Rim dolazilo više stotina tisuća hodočasnika, ali takvi razmjeri se ne pamte.

Pročitajte više