Rješenje za probleme na Crvenom grmu za dan ili dva?

VODITELJ bosansko-hercegovačkog povjerenstva za granice Zoran Tegeltija najavio je u četvrtak u Sarajevu kako bi se vrlo brzo moglo očekivati rješenje za probleme nastale zabranom uvoza nafte i naftnih derivata iz Hrvatske u BiH preko graničnog prijelaza Prolog-Crveni grm, kod Ljubuškog.

"Očekujem kako će se rješenje pronaći u narednih dan ili dva temeljem dogovora vlada dvije zemlje. Čim se one usuglase, mi ćemo tu odluku provesti", kazao je Tegeltija novinarima u Sarajevu nakon potpisivanja Protokola o utvrđivanju tromeđnih točaka na granicama između Hrvatske, BiH i Srbije i Crne Gore.

Pomoćnica ministra vanjskih poslova Hrvatske Olga Kresović-Rogulja, koja je u ime Republike Hrvatske potpisala ovaj Protokol, ocijenila je u Sarajevu kako je mjera zabrane ulaska cisternama u BiH preko Crvenog grma jednostrana odluka bosanskohercegovačkih vlasti.

Ona je podsjetila kako je Hrvatska tražila odgodu nametanja zabrane uvoza robe u BiH preko Crvenog grma sukladno ranijem stajalištu hrvatske vlade da je potrebno posebno urediti način prijevoza opasnih tvari.

Granični prijelaz Doljani, kako je kazala Kresović-Rogulja, još ne zadovoljava postavljene kriterije jer nije riješeno pitanje gradnje zaobilaznice oko Metkovića kojom bi prometovale cisterne s naftom.

Stajalište je hrvatske strane da dok takva zaobilaznica ne bude izgrađena, prolaz cisterni mora biti uređen na način na koji je to urađeno kod Karlovca gdje takav teret može prolaziti pod posebnim režimom i uz dodatne mjere sigurnosti potrebne radi zaštite okoliša.

Tegeltija međutim drži kako nema ničega spornoga u odluci vlasti BiH da od 1. listopada zabrane robni promet preko Crvenog grma.

On je kazao kako je takva odluka donesena temeljem sporazuma između Hrvatske i BiH iz 2001. godine kojim je utvrđeno kako je Crveni grm samo putnički prijelaz.

On je privremeno služio i za uvoz robe no nakon gradnje carinskog terminala u Doljanima, kazao je Tegeltija, nema više razloga da se nafta uvozi preko prijelaza koji za to nije predviđen.

On je potvrdio kako je Povjerenstvo za granice BiH dobilo zahtjev hrvatske strane za odgodu primjene sporazuma kojim se kategoriziraju granični prijelazi.

Takav je zahtjev proslijeđen Vijeću ministara BiH koje međutim nije donijelo nikakvu odluku.

Tegeltija je uvjeren kako je to ipak samo tehničko pitanje dodavši kako očitovanje Vijeća ministara BiH odnosno dogovor s hrvatskom stranom može slijediti već u sljedećih nekoliko dana.

Pročitajte više