Picula podupire pristup SiCG i BiH Partnerstvu za mir i MAP-u

HRVATSKI šef diplomacije Tonino Picula u subotu je u Ohridu, na sastanku s makedonskom ministricom vanjskih poslova Ilinkom Mitrevom i s glavnim tajnikom albanskog ministarstva vanjskih poslova Rolandom Dimasom, izrazio potporu pridruživanju Srbije i Crne Gore, te BiH NATO-ovu programu Partnerstvo za mir i akcijskom planu za članstvom (MAP).

Trojni sastanak održan je u sklopu Konferencije o provedbi Jadranske povelje kojom su se prije nekoliko mjeseci Hrvatska, Makedonija i Albanija obvezale na reforme nužne za NATO i Europsku uniju.

"Složili smo se da će naše zemlje snažno podupirati SiCG i BiH u Programu NATO-a Partnerstvo za mir i akcijskom planu za članstvo", doznaje se iz zajedničke izjave troje visokih dužnosnika.

Uvjereni smo da su "naši susjedi u potpunosti kvalificirani za spomenute mehanizme" te da će njihovo sudjelovanje pridonijeti europskoj sigurnosti, kazali su dužnosnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osvrnuvši se na mogućnost proširenja Jadranske povelje dvjema novim zemljama - Srbijom i Crnom Gorom te Bosnom i Hercegovinom, ministar Picula je hrvatskim novinarima kazao da Povelja nije zamišljena kao kakav ekskluzivan klub i zatvoreni krug... ali da će prije svakog pristupa zemlje morati ispuniti određene kriterije.

Albanski dužnosnik je rekao da njegova strana podupire proširenje tog procesa.

Trilateralni sastanak završen je zaključkom da će tri strane svoja stajališta prenijeti i američkom državnom tajniku Colinu Powellu, kolegama u Vilnijuskoj skupini (koja okuplje države aspirante za članstvo u NATO-u) te kolegama u samome NATO savezu.

Trojicu ministara u studenome očekuje sastanak u Washingtonu a početkom 2004. godine parlamentarni predstavnici triju zemalja nastavit će proces koordiniranja reformi.

O provedbi Jadranske povelje raspravljat će se 2004. na summitu Vilnijuske skupine u Bratislavi te na summitu NATO-a u Istambulu u svibnju iste godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara