ROBERTSON ZA BLISKU SURADNJU NATO-A I RUSIJE PROTIV TERORIZMA

Glavni tajnik NATO saveza George Robertson rekao je u ponedjeljak u Moskvi da ´ozbiljne nove prijetnje´ međunarodnog terorizma zahtijevaju blisku suradnju između bivših suparnika Rusije i Sjevernoatlanskog saveza.L

´Suočavajući se s novim prijetnjama bez presedana euroatlanskoj zajednici je na raspolaganju nešto također bez presedana: istinska sigurnosna koalicija, s NATO-om i Rusijom kao ključnim partnerima´, rekao je Roberston na konferenciji posvećenoj borbi protiv terorizma.

Glavni tajnik NATO-a George Robertson rekao je u ponedjeljak ruskim i zapadnim stručnjacima za borbu protiv terorizma da je politička strategija ključna da bi se porazio ekstremizam, a analitičari vjeruju da je uvijeno govorio o ruskom djelovanju u Čečeniji.

´Uz svaku protuterorističku akciju mora ići i politička strategija želi li se postići trajan uspjeh protiv ekstremista´, rekao je glavni tajnik NATO-a.

Robertson je govorio na konferenciji NATO-a i Rusije o ´Ulozi vojske u borbi protiv terorizma´ i rekao da loše obučene snage koje ne poštuju ljudska prava ili upotrebljavaju pretjeranu silu samo pogoršavaju problem koji bi morali suzbijati.

Ruska vojska, uglavnom ročna, optužena je za velika kršenja ljudskih prava otkako se 1999. vratila u Čečeniju ne bi li obnovila ruski nadzor.

´Naše vojne snage... ne mogu djelovati u političkome vakuumu´, rekao je Robertson generalima, vojnicima i stručnjacima na konferenciji koja se u organizaciji ruskoga ministarstva obrane održava u Moskvi.

Pročitajte više