Roditelji u Caritasu mole novac kako bi djeci mogli platiti maturalce

IAKO bi ih maturalac u Hrvatskoj, prema izračunu turističkih agencija, stajao upola manje od onog u europskim destinacijama, maturanti za to ne mare - hit su i dalje Španjolska, Prag i Grčka. Upravo najtraženija, najudaljenija i najskuplja Španjolska zadaje glavobolje roditeljima, koji zbog krizom ispražnjenih džepova jedva spajaju kraj s krajem, a još bi svom djetetu željeli omogućiti nezaboravan provod s razrednim kolegama.

Takva je situacija i u Šibeniku, gdje su neki od roditelja gimnazijalaca zatražili pomoć lokalnog Caritasa kako bi svojoj djeci mogli priuštiti skupu ekskurziju u Španjolsku, piše Slobodna Dalmacija. Naime, sedmodnevna ekskurzija na koju šibenski gimnazijalci kreću 10. srpnja stoji 4.500 kuna ako je se plati odmah, 4.700 kuna ako je se plaća u tri rate ili čak 5.300 kuna ako se odgodi plaćanje do prosinca.

Ravnateljica šibenske gimnazije Ivanica Belamarić je navela kako je među ponudama predstavljenim učenicima i roditeljima bilo i hrvatskih destinacija, ali su zajednički ipak izglasali odlazak u Španjolsku.

Roditelji gaze vlastiti ponos

"Roditelji su poniženi i dovedeni u očajnu situaciju. Jučer nam je došla majka jednog učenika koja nema novca za ekskurziju. Ona ima četvero djece. Muž jedini radi u obitelji, a imaju i kredit za stan od 2.800 kuna", rekao je Miljenko Jukić iz šibenskog Caritasa.

"Nažalost, sve je više obitelji koje spajaju kraj s krajem pa ne mogu plaćati skupe ekskurzije. Takve situacije su traumatične za cijele obitelji. Mislim da bi svi u društvu trebali imati solidarnosti za takve obitelji. U ovom slučaju to se, prije svega, odnosi na škole i turističke agencije. Držim da bi škole trebale forsirati da se ide na jeftinije ekskurzije unutar Hrvatske. Što se agencija tiče, one bi mogle napraviti takve ponude koje neće ići striktno za visokim zaradama. Mi iz Caritasa dižemo glas protiv takve prakse, jer držimo da stanje postaje alarmantno", rekao je ravnatelj šibenskog Caritasa, don Marinko Mlakić.

I.M.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više