Romski zastupnik napao predstavu "Ciganin, ali najljepši", kaže da je pogrdna i uvredljiva

Foto: 

SABORSKI zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi reagirao je na knjigu Kristijana Novaka Ciganin, ali najljepši te na istoimenu predstavu, ocijenivši da pridonose stereotipiziranju Roma koji često pojam "ciganin" smatraju pogrdnim i uvredljivim.

Identiteti Roma, korišteni u predstavi, nisu dobro interpretirani i predstavljeni, te se ograničen način života na određenom području poistovjećuje s cijelom romskom zajednicom koja nije homogena i koja se, u najvećem broju slučajeva, ne identificira s pojmom "ciganina", navodi Kajtazi u priopćenju.

Napominje kako u početku nije htio reagirati na Novakovu knjigu, a zatim ni na istoimenu predstavu u zagrebačkom HNK-u, imajući u vidu kako između navedenog i manjine koju zastupa ne postoji poveznica te da je korištenje naziva "cigan" romska zajednica jasno odbila na Prvom svjetskom kongresu Roma, u Londonu 1971. godine.

No zbog brojnih zahtjeva za reakcijom i s obzirom na vlastite stavove, u priopćenju ističe kako se nada da će u budućnosti biti što manje takvih slučajeva i potrebe za takvim reakcijama.
 

Pročitajte više