Ross o standardima za Kosovo

KORDINATOR radnih skupina za izradu standarda na Kosovu, Carne Ross, izjavio je danas u Prištini da izrada plana za standarde napreduje dobro i da očekuje kako će plan biti gotov do sredine veljače.

Ross je na konferenciji za novinstvo rekao da drži da plan neće biti manjkav zbog nesudjelovanja srpskih predstavnika, dodajući da su za njihov ulazak u radne skupine uvijek otvorena sva vrata.

Primjedbe predstavnika srpske zajednice neće se prihvatiti u paralelnom radu već se one moraju iznijeti na sastancima radnih skupina, rekao je Ross. On je dodao kako su Vijeće sigurnosti UN i Kontaktna skupina stali iza standarda te će plan standarda biti izrađen bez obzira na sudjelovanje srpske strane.

Srbi se plaše kako će njihovo sudjelovanje u radnim skupinama biti samo dekor i da će standardi prekršiti Rezoluciju 1244 VS UN.

Nazočnost međunarodne zajednice osigurava mogućnost da se sve primjedbe i ideje ravnomjerno tretiraju, rekao je Carne Ross i dodao da je jedan od ciljeva standarda - priprema odluke o konačnom statusu Kosova.

Ross je rekao da je nezadovoljan zbog toga što u radu radnih skupina ne sudjeluju dva ministra kosovske vlade. Predstavnici Koalicije "Povratak" razgovarat će s civilnim upraviteljem UN-a Harrijem Holkerijem, a najvažnija tema bit će sudjelovanje srpskih predstavnika u radnim skupinama za izradu standarda, koje oni bojkotiraju.

(Hina) bb sb

Pročitajte više