Rovinj: Održan skup projekata o zaštiti Jadrana

TRIDESETAK sudionika, izrađivača projekata iz hrvatskih i inozemnih institucija te predstavnika ministarstava za zaštitu Jadrana sudjelovalo je u radu sastanka koordinatora projekta zaštite Jadranskog mora koji je u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva održan danas u Rovinju.

Predstavljajući strateški akcijski program sprječavanja onečišćenja mora iz kopnenih izvora, prihvaćen 1997., Margita Mastrović iz Ministarstva zaštite okoliša istaknula je kako se Hrvatska obvezala da će do 2005. smanjiti, a do 2025. ukloniti onečišćenja mora. Rekla je da je do sada izrađena analiza i katalog unosa koji je obuhvatio otpadne vode i teške kovine.

Do kraja iduće godine, kako je rečeno, planira se priključivanje na kanalizacijsku mrežu jadranskih gradova s više od sto tisuća stanovnika, lociranje potrebnih ispusta te donošenje mjera koje će poticati uklanjanje svih onečišćenja. Za sada su prema broju stanovnika utvrđeni prioriteti koji će se moći financirati po tom modelu, a to su kanalizacijski sustavi Splita, Šibenika i Pule, a kao pokusni projekti utvrđeni su Poreč, Dubrovnik te otoci Krk i Brač. Kako se danas čulo, po prvim podacima za uklanjanje prvog stupnja onečišćenja trebat će osigurati oko 807 milijuna eura.

"Zaštitu mora treba ubrzati jer na to upućuje nacionalna strategija zaštite okoliša, nacionalni program pridruživanja Europskoj uniji, a i sam avis EK-a koji izrijekom naglašava da treba urediti vodoopskrbu i pročišćavanje otpadnih voda", rekla je načelnica za međunarodne odnose i projekte pri Ministarstvu zaštite okoliša Mirjana Papafava.

Pročitajte više