RTV pretplata poskupila za tri kune

RADIOTELEVIZIJSKA pretplata poskupila je s dosadašnjih 53 na 56 kuna, izvijestilo je danas Upravno vijeće Hrvatske radiotelevizije (HRT).

O poskupljenju RTV pretplate za tri kune odlučeno je u skladu sa Zakonom o HRT-u po kojemu visina pretplate iznosi 1,5 posto prosječne neto plaće u Hrvatskoj u prethodnoj godini.

Prema Državnom zavodu za statistiku prosječna neto plaća u 2002. bila je 3.720 kuna, pa je na osnovu tog podatka određen i novi iznos RTV pretplate od 56 kuna, koji će se početi obračunavati kod naplate pretplate za ožujak, kažu u Upravnom vijeću HRT-a.

Posljednje poskupljenje pretplate bilo je lani, također u ožujku.

Iz Upravnog vijeća HRT-a podsjećaju da je ovo drugo usklađivanje iznosa RTV pretplate sa Zakonom o HRT-u kojim je uveden automatizam u određivanju pretplate ´kako bi se osigurala neovisnost HRT-a, te dostatni prihodi za djelovanje i razvoj´.

Prema novom Zakonu o HRT-u, koji je stupio na snagu 27. veljače, ukida se Upravno vijeće HRT-a, no ono nastavlja s radom do konstituiranja Ravnateljstva HRT-a. To će tijelo činiti Glavni ravnatelj HRT-a i ravnatelji triju organizacijskih cjelina HRT-a -Hrvatske televizije, Hrvatskog radija i Glazbene proizvodnje HRT-a.

Pročitajte više