Rumsfeld kaže da SAD neće neograničeno upravljati Irakom

AMERIČKI ministar obrane Donald Rumsfeld kazao je u ponedjeljak kako Sjedinjene Države ne kane na neograničeno vrijeme upravljati Irakom nego će vlast predati u ruke Iračana čim bude moguće.

Rumsfeld je rekao na konferenciji za novinare u Pentagonu kako već postoje planovi da se nekoliko ministarstava preda u ruke Iračanima, isključivši pritom obranu i obavještajne poslove.

"To je već prilično dobro uređeno", rekao je on.

Sjedinjene Države namjeravaju upravljati Irakom do određenog vremena kada će vlast predati privremenoj iračkoj vladi koja bi nakon toga dovela do izbora i konačne uspostave demokratske iračke vlasti.

Rumsfeld je rekao da Sjedinjene Države namjeravaju predati vlast privremenoj iračkoj vladi čim to bude realno.

Zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz rekao je u nedjelju da će za uspostavu nove iračke vlade nakon rata trebati više od šest mjeseci.

Wolfowitz je rekao da će Sjedinjene Države i Velika Britanija upravljati Irakom sve dok se ne uspostavi nova iračka vlada i bude spremna preuzeti nadzor nad zemljom.

"Sjedinjene Države ne namjeravaju nametnuti vladu Iraku", kazao je Rumsfeld.

On je kazao novinarima kako ne zna gdje je predsjednik Sadam Husein, ali je naglasio da više ne upravlja većim dijelom Iraka.

Rumsfeld nije potvrdio da su američke snage u Iraku otkrile kemijsko oružje i rekao je da je potrebno vrijeme da se procijene prva izvješća o tome.

Načelnik Glavnog stožera američke vojske general Richard Myers je kazao kako koalicijske snage imaju u regiji oko 340.000 vojnika, a u samom Iraku 125.000. On je rekao da su koalicijske snage uništile većinu od oko 800 tenkova iračke vojske i da ih je ostalo samo nekoliko desetina.

Dok se američke snage kreću po Bagdadu pokazujući svoju premoć Myers je upozorio da je koalicijskim snagama preostalo još "dosta posla" koji može biti opasan.

Myers i Rumsfeld su kazali kako vjeruju da je irački general Ali Hassan al-Majid, poznat kao "kemijski Ali" ubijen u zračnom udaru na njegovu kuću u južnom Iraku.

Pročitajte više