Rumsfeld opovrgava da je zanemario upozorenja Pentagona

AMERIČKI ministar obrane Donald Rumsfeld opovrgnuo je u nedjelju da je pri planiranju vojne intervencije u Iraku odbacio savjete iz Pentagona da su za rat potrebne jače snage.

"Ne, to doista nije istina", rekao je Rumsfeld za Fox News Sunday komentirajući optužbe medija i brojnih vojnih stručnjaka da su on i njegovi civilni savjetnici oblikovali plan akcije, zanemarivši upozorenja iz Pentagona da su za kopneni napad potrebne brojnije i bolje opremljene snage.

Rumsfeld je kazao da je plan akcije razradio general Tommy Franks u uskoj suradnji s njime, s načelnikom združenog stožera američke vojske generalom Richardom Myersom, Vijećem za nacionalnu sigurnosti Bijele kuće i predsjednikom Georgeom W. Bushom.

"Otkrit ćete, ako upitate bilo koga u Središnjem zapovjedništvu tko je sudjelovao u planiranju, da se sve što je bilo traženo doista i dogodilo", rekao je.

Obraćajući se novinarima u bazi u Kataru, general Tommy Franks također je opovrgnuo izvješća da je on želio odgoditi invaziju na Irak sve dok u Kuvajt ne stignu vojnici kojima nije dozvoljeno raspoređivanje u Turskoj.

"Nitko ne određuje tajming ove akcije osim operativnog zapovjednika", rekao je.

Franks je naglasio da originalan plan nije mijenjan te da je on "fleksibilan", "prilagodljiv" i "oportun".

Dokaz uspješnosti američke vojne strategije, smatra Rumsfeld, jest to što su anglo-američke snage u devet dana preuzele nadzor na naftnim poljima na jugu Iraka i lukom Umm Qasr te to što se nalaze na 78 kilometara od Bagdada.

"Nema humanitarne krize, većeg vala izbjeglica ni ograničene kolateralne štete", naglasio je Rumsfeld.

Priznao je ipak da su džepovi iračkog otpora "snažni" te da je "najopasniji i najteži dio tek pred koalicijom".

Govoreći za televizijsku postaju ABC, Rumsfeld se pridružio Franksu u opovrgavanju izvješća o stanci u kopnenom djelovanju koalicijskih snaga.

"Nemamo planove za stanke ni prekide vatre ni bilo što slično tome", rekao je.

Upitan vidi li američke vojnike u Iraku i za šest mjeseci, Rumsfeld je kazao: "Nikada nismo imali rokove. Oduvijek govorimo da bi se moglo raditi o danima, tjednima, mjesecima. Ne znamo".

Kako javlja Reuters, američki vojnici u Iraku rekli su u nedjelju da im je kazano da bi stanka u napredovanju prema Bagdadu mogla potrajati nekoliko tjedana zbog problema s opskrbom i jakim iračkim otporom.

Vojnici su kazali da kopaju rovove, postavljaju mine oko kampova i kamufliraju vozila. Nekim postrojbama na liniji bojišnice smanjene su porcije hrane, a ograničeno im je i korištenje goriva.

Zračni i topnički napadi iračkih položaja u Bagdadu i oko njega nastavit će se ipak nesmanjenom žestinom, kazali su.

Vojni časnici kazali su vojnicima jedne postrojbe na liniji bojišnice da bi stanka mogla potrajati 35 do 40 dana, mnogo više od šest dana o kojima se govorilo u subotu.

Drugoj postrojbi u središnjem Iraku kazano je da bi mogli čekati najmanje dva tjedna prije nastavka napredovanja.

Unatoč tomu, 3. pješačka divizija, koja se nalazi južno od Kerbale, 110 kilometara jugozapadno od Bagdada, jedna od onih koje su najdalje stigle, u nedjelju je nastavila topničkom vatrom gađati položaje iračke Republikanske garde oko grada.

Časnici te divizije kazali su da bi bitka za Kerbalu mogla biti odgođena za pet do šest dana, no s iznenađenjem su reagirali na tvrdnje da bi se napad na Bagdad mogao dogoditi tek za mjesec dana.

Američki dužnosnici objavili su u četvrtak da do kraja travnja u Irak planiraju poslati još 100.000 američkih vojnika kao pojačanje 120.000 već raspoređenih američkih i britanskih vojnika.

Načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga general Richard Myers rekao je pak u nedjelju da si američke postrojbe mogu dati vremena i da su spremne ukopane čekati u blizini Bagdada.

"Jedna stvar koja je na našoj strani i već je koristimo... jest strpljenje", rekao je Myers za BBC.

Pročitajte više