RUMUNJSKA: POČELA PREDIZBORNA KAMPANJA

U Rumunjskoj je u četvrtak službeno započela kampanja pred parlamentarne i predsjedničke izbore zakazane za 28. studenoga, na kojima će oko 17 milijuna birača izabrati novu vlast i odrediti nasljednika predsjedniku Ionu Iliescuu koji se, prema Ustavu, ne može i po treći put kandidirati za predsjednički položaj.

Središnjem izbornom uredu prijavilo se do sada devet predsjedničkih kandidata, a prema anketama, pobjednik će se najvjerojatnije odrediti u drugom krugu koji bi se trebao održati 12. prosinca. Bitka za mjesto šefa države vodit će se između premijera na odlasku i kandidata vladajućih socijaldemokrata (SDP) Adriana Nastasea i Traiana Basescua, gradonačelnika Bukurešta i supredsjednika glavnog oporbenog saveza "Pravda i istina".

SDP je favorit i na parlamentarnim izborima koji će se održati u jednom krugu. Ankete pokazuju da ta stranka ima potporu 41 posto birača, a "Pravda i istina" 38 posto biračkog tijela.

Ekstremno desna stranka Romania Mare, koja je na izborima 2000. godine postala druga politička snaga u zemlji, na trećem je mjestu s potporom 12 posto birača, kao i predsjednički kandidat stranke, senator Corneliu Vadim Tudor.

(Hina) xvk ydj

Pročitajte više