RUMUNJSKA SMJENJUJE MINISTRICU PRAVOSUĐA ZBOG SPORE PROVEDBE REFORMI I PRITUŽBI IZ EU

Rumunjski premijer Adrian Nastase sljedećeg će tjedna razriješiti dužnosti ministricu pravosuđa, nakon što joj je EU, čijom članicom želi postati, predbacila da se pravosudne reforme odvijaju presporo.

Analitičari i oporbene stranke smatraju da je riječ tek o kozmetičkom potezu i da zemlja mora učiniti više kako bi pokazala da poštuje upozorenje EU da ubrza provedbu korjenitih reformi ili će "promašiti" postavljeni rok za ulazak u EU 2007.

Jedan dužnosnik rumunjske vlade u četvrtak je rekao kako će ministricu pravosuđa Rodicu Stanoiu početkom sljedećeg tjedna zamijeniti doministar vanjskih poslova Cristian Diaconescu.

Europski parlament prošloga je mjeseca oštro upozorio Rumunjsku da se mora bolje usredotočiti na reformu u pravosuđu i javnoj administraciji, što je jedini način da se suzbije raširena korupcija u zemlji koja znatno utječe na smanjenje stranih ulaganja.

Rumunjsku vladu čeka težak zadatak završetka pregovora s EU do 28. studenoga ove godine. Dosad su Rumunji zatvorili samo 22 od 30 poglavlja o kojima se pregovara. Za usporedbu, Bugarska ih je završila 26.

(Hina) xdam ydj

Pročitajte više