RUMUNJSKOM REFERENDUMU PRIJETI NEUSPJEH

Iznimno slab odaziv i dalje je najveća karakteristika drugog dana referenduma o usklađivanju rumunjskog ustava sa zakonodavstvom Europske unije pa je tamošnja vlada u nedjelju pokrenula posljednju akciju motiviranja birača. L

Samo se 23 posto birača do nedjelje u podne odazvalo pozivu vlade i glasalo na referendumu. U subotu su birališta zatvorena u 22 sata, a do tada je odaziv bio nešto više 14 posto, dok će u nedjelju, drugog i posljednjeg dana referenduma, birališta će biti otvorena do 20 sati.

Uzdrmana lošim odazivom, vlada i vladajuća socijaldemokratska stranka PSD, koje referendum doživljavaju kao svojevrsno glasanje o povjerenju njihovoj politici, naložile su svojim pristašama i aktivistima da izađu na ulice i pozovu ljude na birališta. Također će obilaziti crkve, nogometne stadione i seoska domaćinstva kako bi ljudima objasnili u čemu je značaj referenduma.

Pitanje na referendumskom listiću je vrlo jednostavno i glasi: "Slažete li se s novim Ustavom?". Za valjanost referenduma potreban je odziv preko 50 posto birača.

Nacrt Ustava sadrži odredbe kojima se omogućava prilagodba uprave, vladinih struktura i pravosudnih tijela Europskoj uniji. Ključne mjere uključuju dopuštenje strancima da kupuju rumunjsku zemlju od 2007. i bolju zaštitu privatnog vlasništva za Rumunje.

Nacionalne manjine će, prema novom Ustavu, moći koristiti svoj nacionalni jezik u komunikaciji s državnim vlastima. Osim toga, bit će ukinuto prisilno novačenje.

Pročitajte više