RUPEL: EUROPA PORUČUJE DA SU HRVATSKE NAMJERE MOTIVIRANE IZBORIMA

Hrvatske najave o proglašenju gospodarskog pojasa na Jadranu nisu dobre i Europa ih razumije kao predizborni potez, izjavio je u petak slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

Rupel je to kazao slovenskim novinarima tijekom zasjedanja ministara vanjskih poslova članica Europske unije i šefova diplomacija zemalja koje će iduće godine postati punopravne članice Unije u talijanskoj Rivi del Garda.

Rupel je rekao da ne vidi razloga da o odnosima s Hrvatskom govori na samom zasjedanju, te da je o tome na marginama sastanka u Rivi del Garda govorio s više svojih kolega, a među ostalim i sa Chrisom Pattenom, europskim povjerenikom za vanjske poslove.

"Danas sam o hrvatskoj namjeri da proglasi isključivu ekonomsku zonu govorio s više ministara, a sutra ću s još nekima. Želim ih obavijestiti o nastaloj situaciji, ali bez dramatizacije. Moja je dužnost da im to kažem, a ne da navijam za jednu ili drugu stranu", rekao je Rupel slovenskim novinarima koji prate skup u talijanskom ljetovalištu.

"Neke sam o svemu već ranije pismeno obavijestio, pa sam već dobio prve reakcije. Njihova je glavna poruka da jednostrane mjere koje planira Hrvatska nisu dobre. No, istodobno je Europska unija na stajalištu da Hrvatsku valja razumijeti jer se nalazi pred izborima", sumirao je utiske iz svojih razgovora s europskim kolegama slovenski ministar vanjskih poslova.

Na pitanje kakve inicijative Slovenija u odnosu na hrvatske najave misli poduzeti, Rupel je odgovorio da se zauzima za cjelovitu "ekološku i ribarsku" zaštitu Jadranskog mora.

"A to nije u stanju izvesti samo jedna država ili njih dvije, nego valja uključiti sve države koje izlaze na to more, dakle uz Sloveniju i Hrvatsku, tu su još i Grčka, Albanija, Srbija i Crna Gora, BiH i Italija", izjavio je Rupel.

"Smatramo da Jadran mora biti na raspolaganju samo jadranskim državama, a ne da u njemu ribare drugi. A o svemu tome, o odgovornostima i pravima moramo pregovarati i razgovarati svi zajedno", ocijenio je Rupel, dodajući da zadnji diplomatski zapleti s Hrvatskom možda i nisu bili tako loši.

"Možda je to bilo čak i korisno jer će nas potaknuti da brže dođemo do zajedničkog rješenja", ocijenio je Rupel slovenskim novinarima u Rivi del Garda.

Pročitajte više