Rupel: NATO i EU dvije strane iste medalje

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel odbacio je kritike da slovenska vlada žuri s organiziranjem referenduma o ulasku u Europsku uniju i NATO kako bi izbjegla negativne učinke koje bi u domaćoj javnosti na prihvaćanje integracija mogla imati eventualna intervencija u Iraku.

´U mojim računicama toga nema, a stalno sam upozoravao da se nalazimo usred pregovora o pristupanju NATO savezu koji završavaju u ožujku´, izjavio je za slovensku televiziju Rupel, inače jedan od najodlučnijih ´proatlantista´ u vladi premijera Antona Ropa.

Rupel je rekao da su priprema za organiziranje referenduma zastale krajem prošle godine zbog predsjedničkih i lokalnih izbora, te promjene na čelu vlade, no da je u slučaju da dogovor stranaka za što skoriji referendum ne bude moguć nije tragično niti ako se on zakaže u prvoj polovici ove godine.

Rupel je - odgovarajući u Sloveniji prilično proširenom uvjerenju kako je za državu ulazak u EU koristan, dok NATO predstavlja ´nepotreban trošak´ - izjavio da su obje integracije ´dvije strane iste medalje´.

Slovenska vlada po Rupelovoj najavi priprema kampanju kojom će birače nastojati uvjeriti o prednostima i strateškom značenju uključenja u EU i NATO. Rupel je dodao da će u javnosti svoje mišljenje moći izraziti i oni koji se protive ulasku u NATO, ali da ima osjećaj kako su protivnici uključenja do sada imali više mogućnosti za plasiranje svojih mišljenja od pobornika uključenja u NATO.

Pročitajte više