Rupel: Slovenija spremna za predsjedanje OESS-om

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ocijenio je u srijedu pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku da je njegova zemlja spremna da s početkom iduće godine preuzme od Bugarske predsjedavanje Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

"Za OESS je danas jedan od glavnih problema suprotnost između lokalnih i međunarodnih standarda, ali je primirje u pogledu te suprotnosti moguće", ocijenio je Rupel pred odborom govoreći o teškoćama postizanja konsenzusa u OESS-u u kojem sudjeluje 55 država.

On je dodao da će Slovenija kao predsjedavajuća organizacije s tolikim brojem članica tražiti "zajednički nazivnik". On je također istaknuo da je interes Slovenije i djelovanje OESS-u u jugoistočnoj Europi.

Na upit predsjednika odbora Jožefa Jerovšeka o djelovanju OESS-u u Hrvatskoj, Rupel je rekao da Slovenija nije u poziciji odlučivati o produženju ili prekidu misije OESS-a, te da će potreba za misijom te organizacije u Hrvatskoj biti manja nakon otvaranja pregovora Europske unije s Hrvatskom o članstvu.

Pročitajte više