Rupel upozorava na neke izjave o granici

BIVŠI slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u četvrtak je u jednom predizbornom sučeljavanju slovenskih stranaka uoči parlamentarnih izbora rekao da je opasna interpretacija nekih stranačkih prvaka koji nastoje dokazati da između Hrvatske i Slovenije granica uopće ne postoji, te da to dokazuje i incident sa članovima Slovenske pučke stranke (SLS), koji se dogodio u srijedu na graničnom prijelazu Plovanija.

"Molim vas, nemojte govoriti da nemamo granicu jer bi neki mogli postaviti pitanje što je s tom državom i može li ona biti u UN-u i Europskoj uniji", rekao je Rupel tijekom debate s oponentima iz drugih stranaka u emisiji Slovenskog radija u četvrtak popodne.

Rupel je rekao da je istina da Slovenija i Hrvatska nemaju međudržavni sporazum o granici nego parafiran tekst koji su uskladile vlade i neke neriješene sektore na granici. Rupel je rekao da je granica riješena i da su pregovori Slovenije i Hrvatske parafiranim sporazumom zaključeni.

Bivši slovenski ministar vanjskih poslova koji na izborima 3. listopada nastupa na listi Demokratske stranke (SDS) Janeza Janše izjavio je da je Slovenija kao članica Europske unije, ako bi se bilateralni pregovori o granici s Hrvatskom obnovili, mogla "diktirati pregovore" jer je u "pregovaračkoj prednosti" i da je pogrešan stav nekih drugih stranaka da bi za zaključivanje sporazuma s Hrvatskom trebalo čekati da i ona uđe u EU.

Kandidat Slovenske pučke stranke (SLS) na izborima Jožko Joras izjavio je da je istina da je građevinsku dozvolu za svoju kuću tražio u općini Buje, ali da to ne dokazuje da živi u Hrvatskoj i da slovenski državljani iz sela Mlini "ne žele prodati svoju zemlju".

Joras je izjavio da je parafirani sporazum Drnovšek-Račan bio slab, ne samo zbog njegove kuće koja je ostala na hrvatskoj strani, nego i zbog toga jer taj sporazum "nije osigurao Sloveniji suveren teritorijalni pristup otvorenom moru".

Predsjednik Slovenske nacionalne stranke i potpredsjednik parlamentarnog odbora za međunarodne odnose Zmago Jelinčič je rekao da je parafirani sporazum Drnovšek- Račan "čin izdaje".

"Njegovim bi autorima u Engleskoj sudili i osudili ih na 15 godina zatvora nakon što bi ih otpustili iz službe", rekao je Jelinčič. Slovenski populistički prvak ponovno je u emisiji iznio niz uvredljivih ocjena na račun Hrvatske za koju tvrdi da vrši stalnu okupaciju slovenskih teritorija.

Pročitajte više