Rusi pozvali zapadne diplomate na razgovor zbog miješanja u slučaj osuđenog disidenta

Foto: EPA

RUSKO ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u utorak na razgovor veleposlanike SAD-a, Velike Britanije i Kanade, nakon što su oni osudili sudsku presudu protiv oporbenog novinara Vladimira Kara-Murze, koji je dan prije osuđen na 25 godina zatvora zbog izdaje.

Kritičar Kremlja Kara-Murza (41), koji ima rusku i britansku putovnicu, uspješno je lobirao pri zapadnim vladama da uvedu sankcije Rusiji i ruskim državljanima zbog navodnih kršenja ljudskih prava. Osudio je i rusku "posebnu vojnu operaciju" u Ukrajini.

Tri veleposlanstva još nisu komentirala vijest

Bio je među posljednjim kritičarima Kremlja koji još nisu bili iza rešetaka ili u egzilu. Kara-Murza i Zapad smatraju da je njegov proces bio politički motiviran. Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je troje veleposlanika za "grubo miješanje u ruska unutarnja pitanja i aktivnosti koje nisu u skladu s njihovim diplomatskim statusom", prenio je Interfax.

Tri veleposlanstva još nisu komentirala vijest. Troje veleposlanika zajedno je istupilo pred televizijskim kamerama na stepenicama suda u Moskvi u ponedjeljak, osudivši presudu i zatraživši da se Kara-Murzu pusti na slobodu. Britanska veleposlanica Deborah Bronnert govorila je na ruskom.

Britanci pozvali ruskog veleposlanika na razgovor

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova u ponedjeljak ih je optužila da pokušavaju izvršiti pritisak na pravosuđe i upozorila da bi diplomati koji se miješaju u ruska unutarnja pitanja mogli biti protjerani iz zemlje.

Britanija, koja je 2020. uvela sankcije predsjedavajućem sucu u Kara-Murzinom slučaju, u ponedjeljak je pozvala ruskog veleposlanika na razgovor kako bi izrazila prosvjed. Kara-Murza je svoje suđenje, koje je bilo zatvoreno za javnost, usporedio sa Staljinovim suđenjima 1930-ih. 

Pročitajte više