Putin u dokumentarcu: NATO-vom bombardiranju Jugoslavije prethodio građanski rat

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin događaje iz 1999. godine, kada je NATO započeo bombardiranje SR Jugoslavije, opisao je kao veliku tragediju. "To je velika tragedija", kazao je Putin u dokumentarnom filmu "Beograd", generalnog direktora TASS-a Andreja Kondrašova. 

Fragment iz filma prikazan je na TV kanalu Rusiji-1 u emisiji Vijesti tjedna. Putin je ponovio kako je "to što je Zapad učinio potpuno neprihvatljivo". Optužio je Zapad za započinjanje rata u srcu Europe, bez ikakve rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Jučer bila 25. godišnjica od početka operacije

Naglasio je kako je NATO-ovom bombardiranju prethodio "teški građanski rat". "Prvi korak bilo je, naravno, pitanje unutarnjeg sukoba. Neću sada davati ocjene tko je za što kriv i koji su ciljevi bili", naveo je. Napomenuo je kako je sve "potaknuto i iznutra i izvana te je dovelo do neke vrste unutarnjeg sukoba - u biti, vrlo teškog građanskog rata".

NATO je pokrenuo vojnu operaciju protiv SR Jugoslavije 24. ožujka 1999. kako bi spriječio genocid nad albanskim stanovništvom Kosova. Prema podacima NATO-a, zrakoplovi zemalja članica saveza izveli su 38.000 naleta tijekom 78-dnevne operacije.

Pročitajte više