Rusi tvrde da su britanski dobrovoljci priznali krivnju. Prijeti im smrtna kazna

Screenshot: DNR

DVOJICE Britanaca i Marokancu koji su zarobljeni dok su ratovali na strani Ukrajine prijeti smrtna kazna pošto su priznali krivnju na sudu samoproglašene Donjecke Narodne Republike u istočnoj Ukrajini, javlja ruska prorežimska novinska agencija RIA.

Rusi tvrde da su priznali krivnju

Na videosnimci koju je objavila RIA vide se Britanci Aiden Aslin i Shaun Pinner te Marokanac Brahim Saadoun u kavezu u sudnici.

RIA navodi da su Pinner i Saadoun priznali krivnju za djelovanje radi nasilnog preuzimanja vlasti. Aslin na snimci priznaje krivnju za lakše kazneno djelo u vezi s oružjem i s eksplozivom.

Tužitelj: Spojene optužnice mogu značiti smrtnu kaznu

Novinska agencija prenosi riječi tužitelja koji kažu da spojene optužnice mogu značiti smrtnu kaznu za svu trojicu.

Britanski Ured za inozemstvo, Commonwealth i razvoj nije zasad odgovorio na upit da komentira upućen večeras.

Saadoun je zarobljen u travnju. Marokansko ministarstvo vanjskih poslova još nije komentiralo slučaj.

Sudi im proruska paradržava

Suđenje se događa u Donjeckoj Narodnoj Republici, jednoj od dviju separatističkih paradržava na istoku Ukrajine koje podupire Moskva.

Tri dana prije invazije na Ukrajinu 24. veljače Rusija ih je priznala kao neovisne države, što su Ukrajina i Zapad osudili i ocijenili nezakonitim.

Aslin i Pinner su zarobljeni u travnju dok su ratovali na ukrajinskoj strani. Ruska televizija je poslije objavila snimku na kojoj njih dvojica mole da ih se razmijeni za saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini kojeg su bile zarobile ukrajinske vlasti.

Pročitajte više