Rusija će zaustaviti gradnju iranske nuklearke, ako bude potrebno

RUSIJA će najvjerojatnije prestati pomagati Iranu u izgradnji nuklearne elektrane u luci Bushehr, ako Teheran ne otkrije svoje nuklearne aktivnosti i ne dozvoli nenajavljene međunarodne inspekcije, kazao je u utorak viši američki dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan.

Dužnosnik je kazao da Rusija sada dijeli zabrinutost službenog Washingtona oko mogućnosti da Iran razvije nuklearno oružje i da su stekli svijest o tome kakve opasnosti predstavlja iranski nuklearni program. Dodao je da Rusija radi zajedno s SAD-om na tome da se Iran pokori zahtjevima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i da stavi sva svoja postrojenja ponovno natrag pod puni međunarodni inspekcijski nadzor.

Iran je prošli mjesec dao IAEA-i, kako su rekli, punu izjavu o svojim nuklearnim aktivnostima, te su se složili da zamrznu program obogaćivanja urana i potpišu dodatni protokol nuklearnog Sporazuma o netrgovanju, kojim se dozvoljavaju nenajavljene inspekcije nuklearnih postrojenja. IAEA tek treba utvrditi da li je dana iranska izjava potpuna, a i Teheran se još nije izjasnio kada će potpisati taj dodatni protokol.

SAD optužuju Iran da se služi svojim civilnim nuklearnim programom kao paravanom za razvoj atomskog oružja, dok Iran, kojega američki predsjednik George W. Bush smatra dijelom "osovine zla" zajedno sa Irakom i Sjevernom Korejom, tvrdi da je njihov atomski program u cijelosti namijenjen u miroljubive svrhe.

Usprkos američkim optužbama, Rusija pomaže Iranu da izgradi 800 milijuna američkih dolara vrijedni nuklearni reaktor u južnoj iranskoj luci Bushehr.

Pročitajte više