Rusija i Bjelorusija se dogovorile o isporukama nafte i plina

VLADE Rusije i Bjelorusije su nakon desetosatnih pregovora uspjele postići dogovor o cijeni nafte, te tako prekinuli višednevni spor koji je prijetio opskrbi Europe naftom i plinom,

Rusija je, naime, krajem prosinca pokušala natjerati Bjelorusiju - čiji je režim na čelu s predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom bila godinama sponzorirala - da prihvati cijenu sirove nafte od 180 dolara po toni.

Nakon bjeloruskog odbijanja, Rusija je uvela posebne takse na izvoz nafte u Bjelorusiju. Odgovor je stigao u obliku posebne tranzitne takse za naftu koja preko naftovoda "Družba" iz Rusije ide za Europu. Bjelorusi su prolaz te nafte naplaćivali 45 dolara po toni.

Poremećaji u opskrbi naftom ipak nisu bili tako veliki kao ono što je Europa iskusila prije godinu dana zbog rusko-ukrajinskog spora oko cijene plina.

Ipak, i Rusija i Bjelorusija su požurile izgledati spor, te su ruski premijer Nikolaj Fradkov i njegov bjeloruski kolega Sergej Sidorski vodili pregovore s ciljem postizanja najboljeg mogućeg rješenja. Pregovore su potpomogli i razgovori između Lukašenka i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dogovor koji je postignut je kao cijenu ruske nafte za Bjelorusiju ustanovio 53 dolara po toni, dok je Bjelorusija dobila pravo na dio profita koje Rusija ostvaruje prodajom nafte europksim državama preko naftovoda "Družba".

Fradkov je pregovore opisao kao teške, ali dodao da je "sve dobro što se dobro svrši".

D.A.

D.A.

Pročitajte više