Rusija i Gruzija počele razmjenu zarobljenika

RUSIJA i Gruzija su jutros otpočele razmjenu zarobljenika u mjestu Igoeti u blizini Tbilisija, javlja BBC.

BBC-jeva dopisnica Helen Fawkes, koja se nalazi na ruskoj nadzornoj točki 30 km od gruzijske prijestolnice, vidjela je dvojicu osoba na nosilima koje su ruski vojnici odveli do helikoptera. Prema njenim riječima, razmjeni su nazočni gruzijski dužnosnici kao i dužnosnici Crvenog križa.

Ruski i gruzijski mediji su, pak, priopćili kako je gruzijska strana predala petoricu ruskih vojnika. Među njima su i dvojica pilota, čiji je zrakoplov bio oboren iznad Gruzije. Ruska strana je, pak, predala trinaest vojnika i dvojicu civila.

Ruski i južnoosetijski izvori su, inače, navodili kako je za vrijeme petodnevnog sukoba na području odmetnute gruzijske pokrajine zarobljeno oko 200 gruzijskih vojnika.

Komersant, pak, piše kako se razmjena zarobljenika trebala održati jučer, ali je propala zbog različitog tumačenja njenih uvjeta. Ruska strana je u dva helikoptera dovela 12 gruzijskih zarobljenika. Gruzijska strana je, pak, odbila izvršiti razmjenu, tražeći da joj se preda 80 zarobljenih gruzijskih vojnika, odnosno da se primijeni načelo "svi za sve".

NATO danas odlučuje o sankcijama prema Rusiji

Danas je, pak, u Bruxellesu zakazan sastanak ministara vanjskih poslova država-članica NATO-a posvećen rusko-gruzijskom ratu. Na njemu se, prema glasnogovornici Pakta, očekuje "snažna poruka Rusiji".

BBC-jevi izvori javljaju kako se očekuje da će SAD, uz podršku Britanije i istočnoeuropskih zemalja tražiti da se usvoje radikalne mjere protiv Rusije, odnosno da "Rusija bude kažnjena", kao što je najavila američka državna tajnica Condoleeza Rice.

S druge strane, Francuska, Njemačka, Italija i zapadnoeuropske zemlje, iako u načelu podržavaju osudu ruskih postupaka, traže nešto odmjereniji pristup.

Međutim, izvjesno je da će NATO pružiti snažnu podršku Gruziji i nedvosmisleno staviti do znanja kako očekuje da ta država u bliskoj budućnosti postane članicom Saveza. Također je izvjesno da će se odobriti slanje humanitarne pomoći Gruziji te tražiti potpuno povlačenje ruskih snaga s gruzijskog teritorija i slanje "neutralnih" promatrača i mirovnih snaga u zobu sukoba.

Među konkretnim mjerama koje bi se mogle primijeniti na Rusiju se spominje suspenzija svih oblika suradnje kao i sastanaka na najvišem nivou između Rusije i NATO-a.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više