Rusija i Japan pozvale Sjevernu Koreju na suzdržanost

RUSIJA i Japan pozvale su u petak Pjongjang, nakon objave Sjeverne Koreje da će izvesti test kako bi dokazala da posjeduje atomsko oružje, da izbjegava sumnjive izjave i akcije kojima bi se mogalo učiniti još složenijom sjevernokorejsku nuklearnu krizu, prenose agencije reakcije ruskog i japanskog ministarstva vanjskih poslova.

"Nastavak pregovora šestorice najbolji je način da se nađe miroljubivo rješenje problema i nadamo se da zainteresirane strane žele ići u susret jedna drugoj", izjavio je u petak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Jurij Fedotov.

"Zato je važno izbjegavati svaku izjavu ili akciju koje bi mogle učiniti još složenijima mirovne pregovore za rješavanje tog problema", dodao je.

Ruskim pozivima priključio se i službeni Tokio, koji je zatražio okončanje sjevernokorejskih verbalnih ispada nakon prijetnje Pjongjanga da će pokazati "fizičku snagu" svojih nuklearnih sposobnosti.

Ocijenivši tu prijetnju "žalosnom", japansko je ministarstvo vanjskih poslova ponovno pozvalo Sjevernu Koreju da "izbjegava svaku akciju koja bi mogla pogoršati situaciju".

Japan će paralelno nastaviti tijesnu suradnju sa SAD-om, Južnom Korejom i drugim zemljama koje su zainteresirane za traženje miroljubivog rješenja krize, istaknuo je glasnogovornik japanskog ministarstva.

Južna je Koreja, reagirajući na izjave svog sjevernog susjeda o mogućnosti izvođenja nuklearnog testa kako bi pokazala javnosti "fizičku snagu svojih nuklearnih sposobnosti", ocijenila to samo taktičkim potezom.

Južnokorejski savjetnik za nacionalnu sigurnost Ra Jong Yil je novinarima rekao da su te izjave samo taktika Pjongjanga korištena bezbroj puta i ranije.

"Mislimo da je to još jedno cjenjkanje kako bi se stekla bolja pozicija na sljedećem šesterostranom sastanku", dodao je.

Posljednji krug pregovora o sjevernokorejskoj nuklearnoj krizi u kolovozu u Pekingu okupio je Sjevernu i Južnu Koreju, SAD, Kinu, Japan i Rusiju, ali nije postigao nikakav napredak.

Pročitajte više