Rusija "ozbiljno zabrinuta" zbog izvješća o koalicijskom udaru na Sirijsku vojsku

Foto: Hina

RUSIJA je "ozbiljno zabrinuta" zbog izvješća iz Sirije prema kojima su koalicijske snage pod vodstvom Sjedinjenih Država udarile na položaje Sirijske vojske na području Deir al-Zora, navodi današnje priopćenje ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Rusija i SAD sudjeluju u zajedničkoj borbi protiv Islamske države u Siriji, ali dok Rusija podržava predsjednika Bašar al-Asada, koalicija vjeruje da je on izgubio legitimitet.

"Moskva je ozbiljno zabrinuta zbog izvješća da je američka koalicija 6. prosinca izvršila zračni udar na položaje sirijske vlade u području Deir al-Zora," priopćilo je ministarstvo izražavajući istovremeno zabrinutost zbog "posljedica zračnih napada na pogrešne ciljeve u pokrajini Hasakah koje su doveli do značajnog broja žrtava među civilima".

> SOHR: U koalicijskim zračnim napadima u Siriji ubijeno najmanje 26 civila


Sirijska vlada je u ponedjeljak javila da su koalicijski avioni izveli smrtonosni zračni udar na kamp Sirijske vojske. Neimenovani američki vojni dužnosnik je odbacio optužbe u razgovoru za Reuters, rekavši da je SAD uvjeren kako su napad izvele ruske snage koje također djeluju na području.

"Generalno govoreći, ovi slučajevi ukazuju da se situacija na područjima borbe protiv takozvane Islamske države u Siriji i Iraku zagrijava," ocijenili su iz ruskog ministarstva koje također drži da je prisutnost turskih snaga u blizini iračkog Mosula nezakonito i predstavlja izvor napetosti.

Pročitajte više