Rusija planira masovni pokolj pasa lutalica uoči Svjetskog prvenstva u nogometu

Screenshot: YouTube 

RUSKI aktivisti za prava životinja upozoravaju na pokolj pasa i mačaka lutalica koji bi se trebao dogoditi uoči Svjetskog nogometnog prvenstva ovo ljeto. U gradovima domaćinima sportskog natjecanja dogovoreno je ubijanje pasa, a ponude za obavljanje tog posla vrijedne su 1,4 milijun funti, piše Metro. 
 
Potpredsjednik vlade Ruske federacije Vitaly Mutko nedavno je poslao gradovima domaćinima Svjetskog nogometnog prvenstva zahtjev da pripreme privremene smještaje za životinje za koje se računa da ih ima oko dva milijuna. 
 
Ekaterina Dmitrieva, voditeljica Zaklade za zaštitu životinja, tvrdi kako je službena informacija da će psi biti privremeno smješteni u prihvatne centre tijekom prvenstva. No Dmitrieva inzistira na tome da je trovanje pasa u tim prihvatnim centrima već dogovoreno i plaćeno.
 
Peticiju potpisalo 77 tisuća ljudi
 
O ovom pitanju pokrenuta je i peticija. "Stotine tisuća pasa, mačaka i ptica bit će uništeno masovnim trovanjem", upozoreno je putem peticije koja je do sada sakupila više od 77 tisuća potpisa.
 
Dodaje se kako će se gradovi domaćini utopiti u krvi napuštenih životinja. 
 
Aktivisti optužili FIFA-u
 
Aktivisti u Rusiji su optužili FIFA-u za toleriranje ovakvih događaja i odbijanje pritiska na rusku vladu da se pokolj životinja ne dogodi.
 
"Ponude su potpisane, novac je već poslan onima koji će to učiniti", kazala je Dmitrieva. "Ne dobivam odgovore na svoje optužbe jer ne postoji procedura otkazivanja dogovorenog ubijanja životinja", dodala je. 
 
"Radi se o prestrašnom pokolju životinja", zaključila je Dmitrieva. U gradu Ekaterinburg je sakupljeno 407 tisuća funti za pokolj životinja, a još 25 tisuća je sakupljeno u Volgogradu. 
 
Neće svi gradovi sudjelovati u ubijanju
 
Ipak, u tome neće sudjelovati svi gradovi. Nižnji Novgorod 185 tisuća funti je namijenio gradnji skloništa i brizi odnosno cijepljenju životinja. Kalinjingrad je za tu namjenu sakupio 115 tisuća funti. 
 
FIFA je navodno odgovorila aktivistima: "Razumijemo da postoje mnoga važna socijalna pitanja i inicijative, poput vaše, koje zaslužuju pažnju i potporu."
 
"No ipak, sigurni smo da ćete razumjeti da, zbog trenutnih aktivnosti kojima se bavimo, nismo u mogućnosti dati vam konkretniju podršku", dodaje se u priopćenju FIFA-e.

Pročitajte više