Pogledajte kakve ludosti o ratu Rusija objavljuje na službenim profilima

Screenshot: Twitter/Rusko veleposlanstvo u Velikoj Britaniji

KAO I U svakom ratu i kriznoj situaciji, dezinformacija oko rata u Ukrajini ne manjka - bilo onih koje ljudi nehotice šire na društvenim mrežama, vjerujući i sami u njih, ili onih koje namjerno i proračunato plasiraju i pojačavaju u sklopu propagandnog rata.

Trolovi i "superširitelji" lažnih vijesti tako opet zadaju glavobolju društvenim mrežama poput Twittera, Facebooka i Instagrama, koje moraju pokušati balansirati između slobode govora i toleriranja opasnih dezinformacija. No dilema je još teža kad su raspačavači lažnih vijesti i teorija zavjera službeni državni predstavnici. 

Tako je Twitter prije desetak dana uklonio objave ruskog veleposlanstva u Velikoj Britaniji u kojima je ono pokušalo lažima opravdati bombardiranje rodilišta i bolnice za majke i djecu u opkoljenom i devastiranom Mariupolju. 

Podsjetimo, u tom bombardiranju poginulo je najmanje četvero ljudi, uključujući šestogodišnje dijete i trudnicu koja je naknadno podlegla ozljedama zajedno sa svojim nerođenim djetetom, a fotografije ozlijeđenih i traumatiziranih žena koje spasioci i vojnici izvode iz uništene bolnice obišle su svijet. 

 

Rusko veleposlanstvo ocrnilo žrtvu ruskog napada kao "glumicu"

No prema ruskom režimu i njegovim diplomatima propagandistima, fotografija jedne od trudnica izvedenih iz uništenog rodilišta dokaz je da je cijeli napad, na neki nedefiniran način, izrežiran. Njihov "dokaz" sastoji se u činjenici da je ta mlada žena, Marijana Podgurskaja, inače aktivna na društvenim mrežama kao make-up blogerica ili influencerica. 

U prvom tvitu ruska ambasada citira tvrdnju ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da je rodilište "već dugo bilo izvan funkcije" i da su ga "koristile ukrajinske oružane snage i radikali, konkretno neonacistički bataljun Azov" te da je Rusija na to prethodno upozorila Vijeće sigurnosti UN-a.

Sve je popraćeno fotografijama okrvavljene Podgurskaje i druge neimenovane trudnice na nosilima (one iste koju liječnici nisu uspjeli spasiti) uz sugestivni crveni natpis "FAKE" (lažno) preko njih. Unatoč tvrdnji ruske ambasade, radi se o dvije različite trudnice. 

>> Ruska ambasada tvrdi da je bombardiranje bolnice laž, trudnicu optužili da je glumica

Na zajedljivo pitanje komentatora je li "bataljun Azov bio prerušen u trudnice", profil ruske ambasade odgovorio je: "Ne, to je zaista trudna beauty blogerica Marijana Podgurskaja. Ona je zapravo odglumila uloge obje trudnice na fotografijama. A prve fotografije je ustvari napravio slavni propagandistički fotograf Evgenij Maloljetka, a ne spasioci i svjedoci, kako bi se očekivalo."

Djevojka je zaista bila trudna i zaista je rodila dva dana nakon napada

"Ima vrlo realističan make-up. Dobro joj ide i s njenim beauty blogovima. Osim toga, nije mogla biti u rodilištu u vrijeme napada jer ga je odavno zauzeo neonacistički bataljun Azov, koji je cijelom osoblju rekao da očisti (bolnicu)", dodao je profil ruske ambasade. 

Osim što na dvije objavljene fotografije, koliko se može vidjeti, uopće nije ista žena, kako to ruska ambasada tvrdi, činjenica da je Podgurskaja inače influencerica nije nikakav dokaz da ona zaista nije bila pacijentica u bolnici kad su je ruske snage bombardirale.

Uz to, ova Ukrajinka je u ranijim objavama na Instagramu, na kojima se vidi da je trudna, kao lokaciju označila upravo Mariupolj, a samo dva dana nakon bombardiranja je i rodila, kako je javio Associated Press

"Rusko veleposlanstvo ne spominje da je (Podgurskaja) očito trudna na slikama na svom Instagram profilu, zbog čega je i bila u rodilištu koje je Rusija bombardirala", komentirao je Eliot Higgins, osnivač međunarodne istraživačko-novinarske stranice Bellingcat, nakon čega je dodao: "Čini se da je Twitter uklonio groteskne propagandne tvitove ruskog veleposlanstva, nadajmo se da će ukloniti cijeli profil."

"Poduzeli smo mjere protiv tvitova koje ste spomenuli jer krše pravila Twittera, posebno naša pravila o mržnji i zlostavljanju u vezi s poricanjem nasilnih događaja", objasnili su iz Twittera uklanjanje tvita za Guardian.

Međutim, organizacija za borbu protiv lažnih vijesti FakeReporter utvrdila je da je istu tvrdnju objavilo najmanje 18 profila ruskih veleposlanstava na Twitteru, Facebooku i Telegramu. Facebook je naknadno uklonio sporne objave, javlja Reuters.

Što se tiče tvrdnje da je rodilište u trenutku napada bilo vojni položaj za ekstremistički bataljun Azov, a ne medicinska ustanova za one najranjivije - majke i bebe - CNN je proveo analizu na temelju javno dostupnih podataka i utvrdio da su rodilište i bolnica za djecu i majke i dalje radili sve do ruskog zračnog napada 9. ožujka koji ih je uništio. Iz bolnice su nakon napada izašli civili, ne vojnici. New York Times je također provjerio autentičnost snimki nakon napada. 

"Ukrajinski nacionalisti planiraju provokaciju pomoću toksina"

CNN, među ostalim, podsjeća na to da je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova samo nekoliko sati prije napada na rodilište na press konferenciji pripremala teren za taj napad, tvrdeći da u bolnici više nema pacijenata ni zdravstvenog osoblja i da ukrajinski militanti iz njega otvaraju vatru na ruske snage. 

A ovo nije bila ni prva ni posljednja lažna vijest koju je ruski režim promicao sa službenih diplomatskih profila, koji takvoj propagandi daju privid kredibiliteta, ali je istovremeno čine još grotesknijom.

Istog dana kad je izvršen brutalni napad na rodilište isto rusko veleposlanstvo prenijelo je ničim dokazanu tvrdnju da su ukrajinski "nacionalisti dopremili oko 80 tona amonijaka u naselje Zoločiv kod Harkova" i da ti isti "nacionalisti planiraju provokaciju pomoću toksina kako bi optužili Rusiju za korištenje kemijskog oružja". Analitičari već neko vrijeme upozoravaju da Moskva iznosi ovakve lažne optužbe kao moguću pripremu terena za vlastiti kemijski napad. 

Tu je i bizarna teorija zavjere o zajedničkim ukrajinsko-američkim laboratorijima za razvoj biološkog oružja koju profili ruskih veleposlanstava, od britanskog nadalje, posljednjih tjedana također energično promiču.

Teorija zavjere o američko-ukrajinskim laboratorijima za biološko oružje

"Predsjednik Putin: Postojala je mreža desetaka laboratorija u Ukrajini, gdje su se pod vodstvom i uz financijsku potporu Pentagona provodili vojni biološki programi, uključujući eksperimente s koronavirusom, antraksom, kolerom i drugim smrtonosnim bolestima", stoji u objavi ruskog veleposlanstva u Londonu od petka, uz hrpu dokumenata na ćirilici i karata s navodnim lokacijama tih biolaboratorija.

Tvit nije uklonjen ni označen kao lažna vijest iako je niz medija poput New York Timesa i stranica za provjeru činjenica poput PolitiFacta utvrdio da je ova teorija neosnovana. 

I ministarstvo vanjskih poslova Rusije objavilo je još 6. ožujka preslike navodnih dokumenata iz ukrajinskih biolaboratorija za koje tvrde da su "dokaz hitnog čišćenja koje je proveo režim iz Kijeva - ciljanog na uništavanje tragova vojno-biološkog programa koji je financiralo američko ministarstvo obrane". 

Podsjetimo, i glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, general Igor Konašenkov ustvrdio je 10. ožujka bez dokaza da je SAD u ukrajinskim biolaboratorijima financirao istraživanja za "stvaranje mehanizma za prikrivenu distribuciju smrtonosnih patogena".

 

Lažni dokaz da je Ukrajina pripremala ofenzivu na Donbas

Isti službeni profil ruskog ministarstva tri dana kasnije objavio je navodne tajne ukrajinske dokumente za koje tvrdi da "bez sumnje potvrđuju" da je "režim u Kijevu potajno pripremao ofenzivnu operaciju na Donbas, zakazanu za ožujak". To je, podsjetimo, bilo jedno u nizu neuvjerljivih opravdanja koja je Putinov režim iznio kao razloge za invaziju.

No kako je objasnio PolitiFact, niti su dotični ukrajinski dokumenti bili tajni, niti u njima ima ikakvih planova za ofenzivu na odmetnute ruske "narodne republike" u Donbasu, na koje se rusko ministarstvo referira, već se odnose na aktivnosti kampa za vojnu obuku u regiji Lavov, na drugom kraju zemlje. 

A još prvih dana invazije, okrvavljeno i zavijeno lice Olene Kurilo. 53-godišnje nastavnice iz Čuhujiva u okolici Harkiva čija je stambena zgrada raketirana, završilo je na naslovnicama diljem svijeta i postalo jedan od simbola ukrajinskog stradanja. Nije trebalo dugo čekati da ruska diplomacija počne klevetati žrtvu njihove agresije kao "kriznu glumicu", baš kao što su napravili s trudnicom iz Mariupolja. 

Propagandni video u kojem se tvrdi da je Kurilo fotografirana dva dana kasnije i da se na toj fotografiji vidi da uopće nije ozlijeđena, objavio je 4. ožujka službeni profil ruske misije u uredu UN-a i drugih međunarodnih organizacija u Ženevi. Nekoliko dana ranije, isto je tvrdio i zamjenik ruskog veleposlanika u Ujedinjenim narodima Aleksandar Alimov preko svog službenog profila na Twitteru. 

Besramna laž o još jednoj žrtvi ruskog napada kao glumici

"Kako napraviti lažnjak. Zapadni mainstram mediji objavljuju ovu fotografiju 'ranjene' žene sa sumnjivo neprirodnom šminkom krvi od šipka. Sada se ispostavilo da je ona član osoblja zloglasnog ukrajinskog 72. centra za informacijsko ratovanje i psihološke operacije. Ukrajinska proizvodnja laži. Ne nasjedajte!" napisao je Alimov 28. veljače objavljujući fotografije za koje bez ikakvih dokaza tvrdi da je na njima također Kurilo. 

>> Ovo su laži i dezinformacije o ratu u Ukrajini

Dapače, na jednoj od slika očito je da se radi o drugoj ženi, iste boje kose ali druge boje očiju, koju je fotografirao reporter New York Timesa u okolici Kijeva, a ne Harkiva. 

Istu je teoriju zavjere, kako piše BBC, objavio i službeni profil ruske misije u uredu UN-a i drugih međunarodnih organizacija u Ženevi. Ruska vlada ima ogromnu mrežu službenih Twitter profila - preko stotinu, piše BBC u svojoj analizi, od kojih neki imaju više od milijun pratitelja.

Rusko veleposlanstvo u BiH: SAD u Ukrajini istražuje metodu za genetsko uništenje ruskog naroda

Twitter ih je odnedavno počeo označavati kao profile ruskih državnih organizacija, baš kao što radi i s ruskim državnim medijima, kao svojevrsno upozorenje za korisnike. Međutim, britanske novine Inews su u svojoj analizi utvrdile da Twitter na taj način označava samo 6% profila izravno povezanih s Kremljem. 

U ovom pregledu nikako ne smijemo izostaviti ni živopisno rusko veleposlanstvo u Sarajevu, koje je, primjerice, 27. veljače također optužilo SAD da je "natrpao Ukrajinu biolaboratorijima, koji su – vrlo moguće – korišteni za proučavanje metoda za uništavanje ruskog naroda na genetskoj razini".

Ove objave, koliko god degutantne bile, odlično ilustriraju ono što slobodno možemo nazvati ruskom trol-diplomacijom, a po čemu su ruski diplomati postali notorni i prije nego što je njihov apsolutistički vladar Vladimir Putin naredio agresiju na Ukrajinu: korištenje službenih profila, kanala i stranica ruskih institucija na društvenim mrežama za širenje nimalo suptilne propagande i još manje suptilno izrugivanje i verbalne obračune, pa i prijetnje upućene zapadnim zemljama. 

Koordinirana propagandna mreža na Twitteru

Štoviše, nakon što su Twitter, Facebook, Instagram i YouTube blokirali ruske režimske medije RT i Sputnjik, zajedno s njihovim brojnim međunarodnim izdanjima, u Europskoj uniji (na zahtjev Bruxellesa), službeni diplomatski i državni profili ostali su Putinovom režimu glavna platforma za propagandni rat s Ukrajinom i Zapadom - osim, naravno, armije anonimnih trolova koja po zadatku ili iz uvjerenja zdušno promiče njihov narativ. 

Da Moskva itekako koristi ovu mrežu službenih profila, pokazao je analitičar Tim Graham iz QUT Digital Media Research Centrea, koji je u svojoj mrežnoj analizi 75 ruskih državnih profila, s više od 7 milijuna ukupnih pratitelja, utvrdio da oni međusobno dijele objave kako bi povećali njihov doseg i utjecaj na međunarodno javno mnijenje. 

"To je koordinirana mreža ritvitova. Da ovi profili ne ritvitaju stvari u isto vrijeme, mreža bi bila samo hrpa nepovezanih točaka. Dakle, ono što mreža vrlo jasno pokazuje je da postoji vrlo gusta količina veza u načinu na koji ovi profili ritvitaju. Oni koriste ovo kao motor za guranje svog narativa na Twitteru i to im prolazi", zaključuje Graham.

A izvlače se unatoč tome što, kako napominje BBC, Twitter eksplicitno zabranjuje "umjetno pojačavanje (dosega) razgovora korištenjem višestrukih profila". No Twitter, kao i druge društvene mreže, ima mnogo viši prag tolerancije za kršenje pravila ako se radi o službenim državnim profilima i profilima državnih dužnosnika. A Putinov režim to pametno iskorištava. 

Pročitajte više