Rusija protiv osude Sjeverne Koreje, tvrdi da se radi o projektilu srednjeg dometa

Foto: Hina

RUSIJA je jučer Vijeću sigurnosti UN-a uložila prigovor na osudu Sjeverne Koreje zbog najnovijeg lansiranja rakete jer se Moskva ne slaže s nacrtom izjave koju je VS-u predložio SAD i u kojoj stoji da se radi o interkontinentalnom balističkom projektilu (ICBM), doznaje se od diplomata.

Izjave Vijeća sigurnosti mora prihvatiti svih 15 članica, a ruska misija pri UN-u je potvrdila da je predložila izmjene američkom nacrtu rezolucije. Za sada se ne zna hoće li SAD nastaviti pregovarati s Rusijom kako bi se u Vijeću postigao konsenzus oko rezolucije.

"Na temelju procjene našeg ministarstva obrane, ne možemo potvrditi da se taj projektil može klasificirati kao ICBM", priopćila je ruska misija u UN-u.

Rusija uvjerena da je testiran projektil srednjeg dometa

Moskva je uvjerena da je Sjeverna Koreja u utorak testirala balistički projektil srednjeg dometa. Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley osudila je protivljenje Rusije da prizna da je Pjongjang lansirao ICBM i poručila da će joj "biti drago dati im obavještajne podatke kako bi, kao i ostatak svijeta, vidjeli da se radi o ICBM-u".

Lansiranje sjevernokorejskog interkontinentalnog balističkog projektila je u utorak potvrdio američki državni tajnik Rex Tillerson te odmah osudio "novu eskalaciju sjevernokorejske prijetnje". 

Sjeverna Koreja objavila da se radi o interkontinentalnom projektilu

Sjeverna Koreja objavila je ranije tijekom tog dana da je prvi put uspješno testirala novorazvijeni interkontinentalni balistički projektil Hwasong-14 koji može nositi veliku i tešku nuklearnu bojevu glavu.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un, koji je osobno nadzirao lansiranje, poručio je da njegova zemlja posjeduje atomske i hidrogenske bombe te interkontinentalne balističke projektile i naglasio da neće pregovarati sa SAD-om dok Washington ne odustane od svoje neprijateljske politike prema njegovoj zemlji.

Sjevernokorejski državni mediji prenijeli su da je projektil letio 933 kilometara, postigavši visinu od 2802 kilometara, a let je trajao 39 minuta.

Pročitajte više