Washington Post: Moguć izravan sukob Amerike i Rusije u Siriji

Foto: 123rf/Pentagon

NAKON osude američkog raketnog udara na Siriju, Rusija je objavila kako se povlači iz sporazuma koji je imala s Amerikom, a ticao se smanjenja broja incidenata između vojnih zrakoplova dvije države prilikom djelovanja u Siriji. Rusko ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo na hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

Noćašnji napad zračnih snaga SAD-a je ujedno i prvi napad protiv vlade Bašara al-Assada koju već dvije godine podupire Rusija. "Predsjednik Putin smatra napad SAD-a na Siriju agresijom na suverenu državu i kršenje međunarodnih prava. Ovaj korak će uzdrmati rusko-američke odnose, koji su već u lošem stanju", izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Moguć izravan vojni sukob?

Dodao je kako Putin napad vidi kao odvraćanje pozornosti od brojnih civilnih žrtava u Iračkom gradu Mosulu, nastalih u borbama koje protiv Islamske države vodi iračka vojska uz podršku SAD-a. Peskov je rekao da "Sirija nema zaliha kemijskog oružja", što je i utvrdio UN 2014. godine.

Napad američkih snaga otvara mogućnost izravnog sukoba s Rusijom koja posjeduje snage na terenu i obrambeni sustav sposoban za obaranje američkih zrakoplova i raketa, piše The Washington Post.

Ruski vojnici su pomiješani sa sirijskim snagama u bazama i na borbenim linijama i bilo kakav napad na sirijske vojne ciljeve mogao bi ugroziti ruske vojnike. Interfax javlja da u jutrošnjem napadu nema žrtava iz ruskih redova.


"Pokazivanje sile planirano unaprijed"


Glasnogovornik Pentagona, Jeff Davis, izjavio je da su "američki vojni planeri uzeli u obzir sve mjere opreza kako bi se smanjila opasnost od ruskih ili žrtava sirijskog osoblja koje se nalazi na uzletištu."

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Maria Zakharova, odbacila je tvrdnju da je američki napad bio odgovor na Assadovu uporabu kemijskog oružja rekavši kako se radi o "pokazivanju sile koje je bilo planirano unaprijed".

I drugi ruski dužnosnici osuđuju napad SAD-a


"Sve je veća mogućnost izravnog sukoba između Rusije i SAD-a, a posljedice bi mogle biti najteže, uključujući i vojni sukob", izjavio je Mihail Jemeljanov, član donjeg doma ruskog parlamenta dodajući kako je napad dao pogrešku poruku Assadovoj oporbi i potkopava mirovni proces.

Rusko-američki odnosi su trenutno na najnižoj točki u posljednjih deset godina, Rusi Trumpu zamjeraju i što nije nazvao Putina i izrazio sućut nakon terorističkog napada u podzemnoj željeznici u St. Petersburgu.

Pročitajte više