Rusija se priključila proliferation Security Initiative

RUSIJA se priključila skupini država, predvođenih Sjedinjenim Državama, uključenih u Inicijativu za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje, objavilo je u ponedjeljak rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

U priopćenju stoji da je Rusija postala 15. članicom Inicijative, čije je osnivanje potaknuo američki predsjednik George Bush, a koju podupire 60 zemalja svijeta.

Ulazak Rusije slijedio je u trenutku obilježavanja prve godišnjice te asocijacije u poljskom Krakowu, na kojemu sudjeluje i hrvatsko izaslanstvo predvođeno pomoćnikom ministra vanjskih poslova Tomislavom Vidoševićem.

Riječ je o inicijativi za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje (nuklearno, biološko i kemijsko) te opreme, tehnologije i materijala vezanih uz to oružje.

Cilj joj je je, u okviru snažne međunarodne suradnje, razviti nova sredstava kako bi se spriječila proliferacija te vrste oružja morem, zrakom ili kopnom.

Članice inicijative se Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Japan, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Španjolska i Velika Britanija.

(Hina) xbcav yrt



Pročitajte više