Rusija uhvatila američke diplomate blizu svog zabranjenog vojnog područja

Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

RUSIJA je priopćila kako će izdati službenu notu Sjedinjenim Državama jer je ruska policija uhvatila tri američka diplomata na području koje se nalazi u blizini ograđenog vojnog testnog postrojenja na koje je zabranjen pristup civilima, piše Reuters.

Diplomate je u ponedjeljak zaustavila policija nakon što su vlakom stigli blizu zabranjene zone pa ih poslala natrag. Iako su zaštićeni diplomatskim imunitetom, optuženi su za kršenje zakona jer nisu imali dozvole koje su potrebne stranim dužnosnicima kako bi posjetili navedeno područje.

Tajna vojna testiranja

Radi se o teritoriju koje je u kolovozu ove godine zaintrigiralo zapadne obavještajne agencije. Naime, tada se tamo dogodila nesreća prilikom vojnih vježbi u kojoj je poginulo najmanje pet zaposlenika ruske nuklearne agencije Rosatom i nakon koje se naglo povećala razina radijacije.

Podsjetimo se, razine radijacije u ruskom gradu Severodvinsku su 8. kolovoza ove godine narasle između 4 i 16 puta, nakon nesreće za koju su ruske vlasti otkrile da je uključivala testiranje rakete s morske platforme. Rusija je tek naknadno priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje pet ljudi

“Poklonit ćemo im kartu“

Glasnogovornik Državnog tajništva SAD-a izjavio je da su diplomati bili na službenom putovanju i da su pravovaljano obavijestili ruske vlasti o svojim planovima. No, rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako su diplomati uhvaćeni na zabranjenom području koje se nalazi daleko od grada Arkangelska, za koji su naveli da ga namjeravaju posjetiti.

"Očito su se izgubili. Spremni smo dati američkoj ambasadi kartu Rusije", priopćilo je jučer navečer rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Pročitajte više