Rusija: UN nikada nije odobrio svrgavanje iračkog vodstva

RUSIJA je u srijedu, govoreći na otvorenoj raspravi Vijeća sigurnosti UN-a o Iraku, istaknula da UN nije nikada dao zeleno svijetlo za svrgavanje iračke vlade, te da će rat protiv režima u Bagdadu potkopati globalni rat protiv terorizma.

Ministar vanjskih poslova Igor Ivanov je podsjetio da je od 1990. godine o Iraku donešeno preko desetak rezolucija, ali da niti jedna ne odobrava upotrebu sile.

"Niti jedna od usvojenih odluka i rezolucija ne spominje pravo na upotrebu sile protiv Iraka mimo Povelje UN-a...i nasilno svrgavanje vodstva suverene države", kazao je Ivanov.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan, koji je govorio kao posljednji, rekao je da su "milijuni ljudi širom svijeta razočarani zbog očito neizbježnog rata".

"Ovo je tužan dan za UN i međunarodnu zajednicu", kazao je Annan. On je upozorio Veliku Britaniju i SAD da će upravo one, prema odredbama međunarodnog zakona, morati preuzeti "glavnu odgovornost" prema zaštiti iračkih civila.

Prema međunarodnom zakonu, istaknuo je, odgovornost za zaštitu civila u ratnim zonama pada na zaraćene strane, i u svim zonama pod vojnom okupacijom pomoć civilnom stanovništvu pruža okupacijska sila.

Na otvorenoj raspravi u Vijeću sigurnosti UN-a o Iraku i humanitarnim posljedicama mogućeg rata sudjelovali su ministri vanjskih poslova Francuske, Sirije, Njemačke, Gvineje i Rusije, dok su izostali šefovi zemalja koje zagovaraju rat (SAD, Velika Britanija, Španjolska).

Pročitajte više