Rusija upozorava: Radioaktivnost bi mogla prekriti Poljsku, Njemačku i Slovačku

Foto: EPA

RUSIJA je upozorila da bi mogla zatvoriti nuklearnu elektranu Zaporižja ako Ukrajina nastavi s granatiranjem postrojenja.

Čelnik ruskih snaga za radioaktivnu, kemijsku i biološku obranu rekao je da su u dosadašnjim napadima oštećeni pomoćni sustavi za održavanje elektrane. Dodao je da bi u slučaju nesreće radioaktivni materijal prekrio Poljsku, Njemačku i Slovačku.

Nuklearna elektrana koju su okupirali Rusi, ali kojom upravlja ukrajinsko osoblje, u zadnje vrijeme poprište je čestog granatiranja, pri čemu se obje strane međusobno optužuju za napade.

"Ukrajina sutra planira gađati nuklearku"

Rusija je zanijekala da njezine snage u postrojenju nuklearke drže teško naoružanje.

"Kijev priprema provokaciju tijekom posjeta glavnog tajnika Antonia Guterresa. Ruske trupe nemaju teško naoružanje ni na teritoriju postrojenja ni na okolnom području. Tamo su samo vojne jedinice", priopćilo je danas rusko ministarstvo obrane, a prenosi The Guardian.

Ministarstvo tvrdi da Ukrajina raspoređuje snage na tom području i planira sutra iz Nikopolja gađati elektranu, što se poklapa s Guterresovim posjetom Odesi, a nakon toga za napad okriviti ruske snage.

Pročitajte više