Nakon mobilizacije u Rusiji drastično porastao promet u klinikama za umjetnu oplodnju

Foto: EPA

RUSKI vojnici koji su pozvani da se bore u Ukrajini imat će priliku besplatno pohraniti zamrznutu spermu u kriobanci, izvijestili su vodeći ruski odvjetnici.

Čelnik Ruske unije odvjetnika Igor Trunov rekao je za rusku državnu novinsku agenciju TASS da je ministarstvo zdravstva odgovorilo na njegov apel te im omogućilo besplatnu kriobanku i prateće promjene u obveznom medicinskom osiguranju.

Besplatno za mobilizirane

Rusija je nakon niza neuspjeha na ukrajinskoj bojišnici u rujnu mobilizirala 300.000 rezervista. Ti su muškarci sami počeli dolaziti u klinike kako bi zamrznuli spermu, navodi se u izvješćima. Trunov je na Twitteru objavio da se njegov sindikat oglasio u ime nekoliko parova čiji su muževi pozvani da sudjeluju u "specijalnoj vojnoj operaciji (SVO)", što je termin koji Rusija koristi za svoj rat u Ukrajini.

Ministarstvo zdravstva još nije službeno komentiralo izjave Trunova, a on je za BBC rekao da će njegov sindikat točan postupak uskoro dogovoriti s ministarstvom. Za TASS je dodao da je ministarstvo "odredilo mogućnost financijske potpore iz federalnog proračuna za besplatno očuvanje i skladištenje zametnih stanica, za građane mobilizirane za sudjelovanje u SVO-u za 2022.-2024.".

Rusija je u veljači napala Ukrajinu s do 200.000 vojnika. Od tada je izgubila više od polovice teritorija koje je okupirala tijekom početne faze rata te je pretrpjela gubitke u desecima tisuća vojnika. U rujnu je predsjednik Vladimir Putin najavio "djelomičnu mobilizaciju", a žrtve su nastavile rasti. Više od 250.000 ruskih muškaraca pobjeglo je iz zemlje kako bi izbjegli novačenje.

Masovno se javljali u klinike

Nekoliko dana nakon poziva web stranica Fontanka, koja djeluje u drugom najvećem ruskom gradu, Sankt-Peterburgu, izvijestila je o porastu broja muškaraca koji se obraćaju klinikama za umjetnu oplodnju i neplodnost kako bi zamrznuli svoju spermu i izradili dokumente koji daju pravo njihovim ženama da je koriste.

Andrej Ivanov iz gradske bolnice Marinski rekao je da im se javljaju ljudi koji se pripremaju za mobilizaciju, kao i oni koji su planirali napustiti Rusiju. Ruski muškarci i žene do tada su rijetko koristili takve klinike, izvještava Fontanka, i nikada prije nisu razmišljali o zamrzavanju svog biomaterijala.

Posljednjih se tjedana čini da je početni porast broja muškaraca koji se obraćaju reproduktivnim klinikama smanjen.

Pročitajte više