Ruska astronautkinja i još tri člana posade stigli na ISS

Foto: EPA

RUSKA astronautkinja Ana Kikina i još tri člana posade stigli su u četvrtak na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) nakon što su putovali svemirskom letjelicom američke tvrtke SpaceX. "Jedva čekamo da se bacimo na posao", rekla je američka astronautkinja Nicole Mann nedugo nakon spajanja letjelice sa Svemirskom postajom (ISS).

Bila je to peta redovita misija SpaceX-a na ISS u ime NASA-e, ali prva s ruskim astronautom. Osim Anne Kikine i Nicole Mann, posadu nazvanu Crew-5 čine i Japanac Koichi Wakata, te američki astronaut Josh Cassada. Raketa SpaceX poletjela je u srijedu iz svemirskog centra Kennedy na Floridi, lansirajući kapsulu Dragon u svemir, približivši se ISS-u u četvrtak, nakon 30 sati dugog putovanja.

Razmjena astronauta unatoč velikim tenzijama

Članovi Crew-5 provest će oko pet mjeseci u ovom letećem laboratoriju, oko 400 kilometara iznad razine mora na kojem je već sedam astronauta (dva Rusa, četiri Amerikanca i Talijan). Planirano je nekoliko dana primopredaje s četiri člana posade-4, prije nego što budu poslani natrag na Zemlju. Prije dva tjedna jedan je Amerikanac ruskom raketom Soyuz poletio prema ISS-u.

Ovaj dugo planirani program razmjene astronauta održan je unatoč vrlo velikim napetostima između Sjedinjenih Država i Rusije od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači. Osiguranje rada ISS-a tako je postalo jedan od rijetkih predmeta suradnje dviju država.

Pročitajte više

 

Pročitajte više