Ruska državna televizija predstavila robota. Ispalo da je to čovjek u kostimu

Screenshot: Rusija 24

RUSKA državna televizija Rusija 24 predstavila je u svojoj emisiji hi-tech robota za kojeg se kasnije ispostavilo da je bio čovjek u kostimu, javlja The Guardian.

Rusija 24 tako je u prilogu koji je pratio forum mladih posvećen robotici nahvalila hi-tech androida: ''Robot Boris već je naučio plesati. Čak i nije tako loš.''

No ruskim blogerima koji su pratili emisiju mnoge stvari nisu bile jasne. Ruska stranica Tjournal tako je postavila niz pitanja: Gdje se nalaze vanjski senzori na robotu Borisu? Zašto je robot napravio toliko nepotrebnih pokreta dok je plesao? Zašto Boris ima takve proporcije tijela da čovjek može stati u njega? I slično.

Aljoša robot

Kasnije se na fotografijama robota u boljoj rezoluciji vidio dio tj. crta ljudskog vrata. Fotografije su se pojavile na društvenim mrežama.

Ispalo je da je android zapravo bio čovjek odjeven u kostim naziva Aljoša robot, koji proizvodi kompanija Show Robots.

Kostim košta 3000 funti (oko 24.600 kuna), a opremljen je mikrofonom i pametnim zaslonom. Stvara skoro savršenu iluziju da ispred vas stoji pravi robot.

Prema stranici MBKh Media, organizatori foruma mladih, koji se održava svake godine, nisu namjeravali lažno predstavljati kostimiranog čovjeka kao robota.

Nakratko nestao video priloga

Koja god da je bila stvarna motivacija organizatora, državna televizija je napravila upravo to, gledateljima emisije predočila ga je kao pravog hi-tech androida, a ne kostim kompanije Show Robots.

''Vrlo je vjerojatno da će neki od ovih mladih posjetitelja svoj život posvetiti robotici. Pogotovo jer sada na forumu imaju priliku gledati najmodernije verzije robota'', rekao je voditelj emisije.

Na to je začuo odgovor robotskim glasom. ''Znam dobro matematiku, ali bih također volio naučiti crtati'', rekao je Boris, a onda zaplesao na pjesmu ''Skibidi'' grupe Little Big.

U srijedu ujutro nakratko je nestao video priloga s YouTube kanala televizije Rusija 24, no ubrzo je bio vraćen.

Pročitajte više