Ruska špijunka u SAD-u priznala krivnju, prijeti joj zatvor

Screenshot: YouTube

RUSKA aktivistica Maria Butina, optužena za špijunažu u SAD-u, priznala je krivnju te je pristala nagoditi se s tužiteljstvom.

Butina je uhićena u srpnju i najprije je odbijala prihvatiti krivnju za američke optužbe. No, jučer je proglašena krivom za "djelovanje kao strani agent u SAD-u". I dalje joj prijeti najviše pet godina zatvora, iako je malo vjerojatno da će biti osuđena zbog nagodbe s tužiteljima.

Veća vjerojatnost je da će biti deportirana nakon završetka suradnje s tužiteljima, pišu američki mediji. Iduća rasprava zakazana je za 12. veljače iduće godine.

Butina je jučer priznala da je pokušala uspostaviti neslužbenu komunikaciju s moćnim i utjecajnim američkim političarima. Tražila je "neslužbene linije komunikacije za korist Ruske Federacije", navode ruski dužnosnici.

Optužena samo nekoliko sati nakon susreta Trumpa i Putina

Američko ministarstvo pravosuđa utvrdilo je da je Ruskinja od 2015. do 2017. radila "po uputstvima visokorangiranog dužnosnika ruske vlade". Ministarstvo je navelo da je taj dužnosnik pod sankcijama, a američki mediji otkrili su da se radi o Aleksandru Toršinu, dužnosniku ruske središnje banke. Toršina se povezuje s ruskom mafijom i pranjem novca u stranim bankama.

Znakovito je da je Butina optužena samo nekoliko dana nakon što je američko tužiteljstvo podignulo optužnicu protiv 12 ruskih dužnosnika vojne obavještajne službe zbog sumnje da su se miješali u američke izbore 2016. te samo nekoliko sati nakon susreta na vrhu američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Iako se slučaj Butine vodi zasebno od istrage specijalnog tužitelja Roberta Muellera u ruskom miješanju u izbore i mogućem dosluhu s ljudima iz Trumpove kampanje, ova navodna špijunka mogla bi otkriti tužiteljima mnoge zanimljive informacije o ruskim aktivnostima i kontaktima s Amerikancima, uključujući Trumpove suradnike. 

Pročitajte više