Ruske vlasti još dva medija proglasile "stranim agentima"

Ilustracija: EPA

JOŠ dva online ruska medija vlada je proglasila "stranim agentima" što je dodatno ograničilo slobodu izražavanja i glasove kritike upućene vlastima. 

Ministarstvo pravosuđa je dodalo informativni online portal Rosbalt.ru i web stranicu specijaliziranu za analizu vijesti Republika na svoj popis "stranih agenata".

Rosbalt.ru je popularan medij s uredima u Moskvi i Sankt Peterburgu, a Republika funkcionira na pretplatu.  

Klasifikacija "stranog medija" obvezuje medij da taj status istakne u svim svojim objavama, tekstovima, videozapisima i porukama na društvenim mrežama, što jako odvraća izvore i oglašivače i otežava rad novinara. 

"Republika se ne financira iz inozemstva, financira se novcem pretplatnika", izjavio je glavni urednik Dmitrij Kolezev u Telegramu.

Na popisu 90 imena

Desetke ruskih novinara i brojne neovisne medije, među kojima Rain TV i Meduzu, popularnu internetsku stranicu, rusko pravosuđe je proglasilo "stranim agentima". 

Na popisu ministarstva pravosuđa sada se nalazi blizu 90 imena. 

Vodeći nezavisni mediji koji nisu na popisu su moskovski radio Echo i list Novaia Gazeta, čiji je glavni urednik Dmitrij Muratov prošlog tjedna nagrađen Nobelovom nagradom za mir, zajedno s filipinskom novinarkom Mariom Ressom.  

Ruski predsjednik Vladimir Putin je upozorio da Nobelova nagrada dodijeljena Muratovu nije "štit" koji ga štiti od statusa "stranog agenta".

Ako Muratov "ne krši ruski zakon, ako ne pruži ni jedan argument da ga se proglasi stranim agentom, to se neće dogoditi", rekao je Putin. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više