Ruske vlasti riješile ubojstvo bankara Andreja Kozlova

RUSKI sud je danas formalno odobrio pritvor za Alekseja Frenkela, bankara kojeg se zajedno sa šest osoba tereti da je u listopadu prošle godine organizirao ubojstvo Andreja Kozlova, zamjenika direktora ruske centralne banke.

Kozlov je ustrijeljen na parkiralištu "Spartakovog" stadiona u Moskvi, nedugo nakon što je zajedno s kolegama iz Centralne banke odigrao nogometnu utakmicu. Njegovo ubojstvo je izazvalo veliku pažnju s obzirom da su atentati na vodeće političare i poslovne ljude u Rusiji danas daleko rjeđi nego u Jeljcinovo doba.

Vjerovalo se da iza Kozlovljevog ubojstva stoji sprega organiziranog kriminala i vodećih ruskih privatnih banaka, s obzirom da je Kozlov stekao veliki ugled boreći se protiv bezakonja u bankarskom sektoru, odnosno korištenja ruskih banaka za pranje novca.

Te su se sumnje prije nekoliko dana potvrdile kada je Frenkel, direktor moskovske VIP banke, uhićen pod sumnjom da je naručio ubojstvo. Njegova banka je, naime, već duže vremena bez dozvole za rad, za što je najzaslužniji bio upravo pokojni Kozlov, optuživši je za pranje novca i cijeli niz nezakonitosti u radu.

Zbog 35-godišnji Frenkel, koji je banku zastupao na sudu, duže vremena vodio parnicu protiv Centralne banke, a prema izjavama svjedoka se stalno pokušavao s Kozlovom naći lice u lice. Frenkel je, prema navodima lista "Komersant", odlučio za likvidaciju Kozlova kada je Centralna banka u svibnju zamrznula sva sredstva VIP banke izazvavši negodovanje klijenata.

Izvori bliski istrazi tvrde da su ruske vlasti do Frenekla kao naručitelja ubojstva došle zahvaljujući njegovoj škrtosti, odnosno odluci da za cijeli "posao" ne potroši više od 10.000 dolara.

Kao posrednicu u poslu Frenkel je angažirao Lijanu Askerovu, vlasnicu svog omiljenog restorana, koja mu se ranije bila hvalila svojim vezama s organiziranim kriminalom. Nakon što je prihvatila posao, Askerova se za pomoć obratila ukrajinskom poslovnom čovjeku Borisu Šafraju,koji je pak kao svog partnera u posao Bogdana Pogorževskog, sitnog kriminalca iz ukrajinskog grada Luganska.

Šafraj i Pogorževski su polovicu budžeta od 10.000 dolara zadržali za sebe, a polovicu za oružje, automobil i egzekutorsku trojku koju su sačinjavali njihovi sugrađani Aleksej Polovinkin, Maksim Progljad i Aleksandar Belokopitov.

Za trojicu egzekutora se pokazalo da su sve samo ne profesionalni, s obzirom da su se prilikom dolaska na "Spartakov" stadion porječkali s pripadnicima osiguranja, koji su kasnije bili dali njihov detaljan opis kao registrarski broj automobila. Zahvaljujući tim podacima Belokopitov je, pokušavajući prodati automobil, uhićen tjedan dana kasnije, te je vrlo brzo policiji odao ostale članove trojke.

Uhićena trojka je kao svog šefa odmah "otkucala" Pogorževskog, ali je on uhićen tek sredinom prosinca. Nakon toga je Šafraj uhićen 27. prosinca, međutim ukrajinski poslovni čovjek nije namjeravao odati svoje poslodavce niti Askerovu, koja je uhićena tek na temelju indicija, odnosno prisluškivanja njenog telefona. Askerova je, pak, za vrijeme ispitivanja nakon kraćeg odbijanja pristala odati Frenkela kao naručitelja ubojstva.

Frenkel je odluku o pritvoru dočekao u moskovskoj sudnici, okružen novinarima koje je pokušao uvjeriti u svoju nedužnost, odnosno u to da je bio žrtvom policijske torture.

Relativno brzo hvatanje počinitelja naručenog ubojstva - zločina koji u današnjoj Rusiji obično ostaje nekažnjen - se tumači kao veliki uspjeh Putinove vlade, pogotovo s obzirom da je Kozlov bio najviši državni dužnosnik koji je za vrijeme Putinove vlasti pao kao žrtva atentata.

D.A.

Pročitajte više