Ruski gospodarstvenici u Zagrebu

ČETRDESETAK predstavnika ruskih tvrtki i banaka iz Centralnog federalnog okruga (CFO) Ruske federacije čije je sjedište u Moskvi danas su stigli u Zagreb na Gospodarski forum na kojem će 24. i 25. studenoga razgovarati o suradnji s malim poduzetnicima iz Zagreba i Hrvatske.

Zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić je naglasila da je Gospodarski forum plod uspješne suradnje gradova Zagreba i Moskve koja će se, kako je naglasila, proširiti i na CFO Ruske federacije i na cijelu Hrvatsku na gospodarskom, ali i na kulturnom planu.

Opunomoćeni predstavnik predsjednika Ruske federacije za CFO Georgij S. Poltavčenko je naglasio da Centralni federalni okrug s Moskvom i još 17 gradova i ukupno 37 milijuna stanovnika čini jednu trećinu ukupnog ruskog gospodarstva.

Naglasio je da, uz drvnu i metaloprerađivačku industriju i proizvodnju građevnog materijala, najveći rast bilježi prehrambena industrija što je, rekao je, velika prilika za hrvatska ulaganja.

Savjetnik hrvatskog predsjednika Dubravko Radošević je naveo da dobre političke odnose Hrvatska i Rusija moraju pretvoriti u još bolje gospodarske odnose za što, rekao je, postoje svi pravni okviri.

Radošević smatra da su tržišta EU i Rusije za Hrvatsku prioriteti i da u robnoj razmjeni mora smanjiti svoj deficit. Uvoz Hrvatske iz Ruske federacije je 700 milijuna dolara (90 posto uvoza čine nafta i plin), a izvoz 70 milijuna.

Gradonačelnik Moskve Jurij M. Lužkov je napomenuo da Grad Moskva od 1987. snažno podupire razvoj malog poduzetništva u koje je danas uključeno 230.000 tvrtki i dva milijuna Moskovljana.

Rekao je da očekuje ponude za suradnju od hrvatskih farmaceutskih tvrtki, a da su oni zainteresirani za izgradnju hotela i lječilišta u Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević je pozvao male i srednje hrvatske poduzetnike da zajedno nastupe na ruskom tržištu. To će, smatra, Hrvatskoj pomoći i da bude respektabilni partner pri ulasku u Europsku uniju.

Popodne će ruski gospodarstvenici posjetiti Generalturist, TŽV Gredelj i distributivni centar Agrokora na Žitnjaku, dok će se sutra, nakon hrvatske i ruske prezentacije, održati bilateralni razgovori gospodarstvenika.

Pročitajte više