RUSKI OMZ ZA KUPNJU BRODOGRADILIŠTA "VIKTOR LENAC" NUDI OKO ŠEST MILIJUNA DOLARA

Ruska korporacija OMZ predat će sljedećeg tjedna hrvatskoj Vladi i Odboru vjerovnika Brodogradilišta "Viktor Lenac" obvezujuću ponudu, u kojoj će za kupnju tog brodogradilišta ponuditi nešto manje od 10 milijuna dolara gotovine, te oko 10 milijuna dolara ulaganja u sljedeće dvije godine, najavio je danas na konferenciji za novinstvo opunomoćenik te tvrtke i predsjednik Hrvatskoruskog društva prijateljstva Marijan Tuškan.

Na novinarski upit o točnoj ponudi Tuškan je odgovorio da je svota koju je OMZ nudio u prijašnjim razgovorima (oko 120 milijuna kuna) za to brodogradilište u Kostreni, kod Rijeke, umanjena za 10-ak milijuna dolara, to jest za procijenjenu vrijednost doka 11. Nije želio potvrditi je li riječ o šest milijuna dolara.

Po njegovim riječima, OMZ je zainteresiran za dio Brodogradilišta "Viktor Lenac" u kojemu bi nastavio isključivo osnovnu djelatnost - remont i preinake brodova.

Pogon u Vranjicu ni dok 11, u koji je uloženo nekoliko desetaka milijuna dolara, rekao je, OMZ ne želi kupiti.

Ocijenio je da dok 11 ima samo vrijednost starog željeza te da OMZ želi raditi u pozitivnom okružju i ne sukobljavati se s građanima, kao što je bilo pri postavljanju tog doka kraj uvale Martinšćice. Osim toga, u dok 11 trebalo bi uložiti još oko osam milijuna dolara, a takvo ulaganje OMZ smatra neprihvatljivim.

Ponuda OMZ-a uključuje obvezatno zapošljavanje oko 650 radnika (sada ih ima oko 520) na neodređeno vrijeme, a početna plaća bila bi na razini državnog prosjeka, rekao je opunomoćenik te ruske tvrtke i predsjednik Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva Marijan Tuškan.

Dodao je da ponudu OMZ-a podupire Sindikat metalaca Hrvatske.

OMZ bi se obvezao kooperantskim tvrtkama kojima Brodogradilište "Viktor Lenac" duguje znatne svote osigurati poslove na izgradnji rafinerije u Kazahstanu te poslove na pogonima te tvrtke u svijetu.

OMZ je jedna od najvećih svjetskih korporacija u metalnoj i naftnoj industriji. Ima oko 40.000 radnika od kojih oko 9500 radi u brodograđevnoj industriji.

Tuškan je rekao da je OMZ zainteresiran za kostrensko brodogradilište jer brodogradilišta te tvrtke na sjeveru Europe, zbog vremenskih uvjeta, ne mogu raditi cijele godine.

Prema procjenama OMZ-a, Brodogradilište "Viktor Lenac" moglo bi na godinu ostvariti prihod od 60 do 70 milijuna dolara, uglavnom od remonta i preinaka brodova ruske trgovačke flote.

Brodogradilište "Viktor Lenac" je u stečaju od prosinca prošle godine, a Odbor vjerovnika, među kojima su najveći vjerovnici Ministarstvo financija i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), još nije donio odluku o načinu provedbe stečajnog postupka.

Ako se vjerovnici ne očituju do kolovoza ove godine, odluku će donijeti stečajna sutkinja riječkoga Trgovačkog suda.

(Hina) xhšu ysp

Pročitajte više