Ruski tisak: Rusi se nakon izbora probudili u "drugoj zemlji"

RUSI su se u ponedjeljak probudili u "drugoj zemlji", s parlamentom u kojem dominiraju snage odane Kremlju i "nacionalistički marginalci" spremni na "ustavni državni udar", ocjenjuje u ponedjeljak ruski tisak ishod parlamentarnih izvora održanih dan ranije.

"Predsjednik ima kontrolu u Dumi", "Izbori protekli u skladu sa željama Kremlja", naslovi su dnevnika Izvestja (centar) i Kommersant (liberalni).

Za uvodničara dnevnik.a Vedomosti, Rusija je nakon izbora "druga zemlja" izložena mogućnosti "mirnog ustavnog državnog udara".

Za izmjenu ustava potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu, koju bi Kremlj u novom sazivu trebao dobiti bez većih problema.

Pro-Putinova stranka Ujedinjena Rusija i "druge lojalne stranke dobivaju dvije trećine glasova i mogu bez ikakvih prepreka odobriti bilo kakvu politiku koju odabere Kremlj, kao i ustavne amandmane", piše Izvestja.

"U iduće četiri godine u Dumi više neće biti oporbe", ističe list.

List Vedomosti upozorava pak kako je važno da se "vladajući režim, uz blagoslov Dume, ne pretvori u autoritarni režim sličan onima u Bjelorusiji i Turkmenistanu, u kojima parlamenti služe samo kao pokriće neograničenoj vlasti" pojedinih dužnosnika.

Većina ruskih listova ističe značajan uspjeh nacionalističkih snaga - ultra-nacionalističke stranke Vladmira Žirinovskog i koalicije Domovina.

Ističu također i potpuni poraz komunista, koji su izgubili polovicu mandata.

Kommersant smatra da su komunisti doživjeli poraz jer su podcijenili Domovinu.

Poraz liberalne Jabuke, koja nije prešla izborni prag, predstavlja pak "kraj političkih perspektiva liberala", ocjenjuje list.

Zbog odsustva liberala, "parlamentarna većina može postati opasna jer LDRP, Domovina i Ujedinjena Rusija predstavljaju nacionalističku i čak nacional-socijalističku prijetnju", ocjenjuje za Gazetu analitičar Dmitrij Orlov.

Pročitajte više