Ryongchon: Na mjestu eksplozije dva kratera duboka 8 do 10 metara

OD POSLJEDICA eksplozije koja se dogodila u četvrtak na željezničkoj postaji grada Ryongchona u Sjevernoj Koreji nastala su dva kratera dubine osam do deset metara, a željezničke tračnice na nekim su mjestima gotovo potpuno uništene, izvijestila je novinska agencija Nova Kina.

U eksploziji su, prema posljednjim podacima, poginule 154 osobe, među kojima 76 školaraca, izvijestila je agencija pozivajući se na izjave sjevernokorejskih dužnosnika.

Sjevernokorejski Crveni križ u petak je izvijestio da je u eksploziji ozlijeđeno 1.249 osoba, no dužnosnik međunarodnog Crvenog križa u Pekingu u subotu je za France presse rekao kako će se te brojke sigurno povećati, budući je djelomično ili potpuno uništeno 8.000 domova.

Sjeverna Koreja, koja je pozvala međunarodnu zajednicu na pomoć, u subotu je i službeno priznala da se u Ryongchonu dogodila eksplozija prouzročena kratkim spojem do kojega je došlo za vrijeme namještanja skretnice zbog usmjeravanja vlakova od kojih je jedan prevozio amonijev nitrat, a drugi tekuće gorivo.

Diplomati i članovi humanitarnih organizacija u subotu ujutro su iz Pyongyanga otputovali u Ryongchon, gdje se nalazi i novinar agencije Nova Kina, jedan od malobrojnih koji je dobio dopuštenje za boravak u jednoj od najzatvorenijih zemalja na svijetu. Velik broj novinara smjestio se u kineskom gradu Dandongu, 20 km udaljenom od Ryongchona.

(Hina) xmh ydj

Pročitajte više