S jednim danom zakašnjenja lansiran shuttle Endeavour



NASA-in shuttle Endeavour zajedno sa svojih šest astronauta lansiran je danas prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), nakon jučerašnjeg otkazanog leta. Endeavour na ISS nosi zadnji veliki teret – cijeli novu sobu i promatračnicu.

Polijetanje se odvilo malo prije zore, a vrijeme je u zadnjem trenutku ipak bilo naklonjeno misiji. Jučerašnji pokušaj jutarnjeg uzlijetanja otkazan je zbog niskih oblaka, koji su skoro spriječili i današnje lansiranje.

ISS je u trenutku uzlijetanja Endeavoura bila iznad Rumunjske, a shuttle se s njom treba spojiti za tri dana. Posada Endeavoura dostavit će i instalirati novu sobu koja će kasnije biti skladište za opremu za održavanje života, sprave za vježbanje, WC, te palubu s koje će se moći promatrati svemir. promatračnica će imati prozor promjera 78 centimetara, najveći dosad u svemiru.

To će biti zadnji veliki graditeljski posao na ISS-u. U sljedećih pet misija dostavljat će se samo lakši teret. Troškove za promatračnicu i novu sobu snosila je Europska svemirska agencija, a to ju je stajalo preko 400 milijuna dolara.

Lansiranje Endeavoura uživo je emitirano na ISS-u, gdje su ga mogli promatrati astronauti koji nastanjuju stanicu – dva Amerikanca, dva Rusa i jedan Japanac.

13-dnevna misija Endeavoura dolazi u vrlo teškom trenutku za NASA-u, u kojemu je predsjednik Barack Obama najavio otkazivanje planirane misije povratka na Mjesec. Dosadašnje istraživanje jednog će dana, iako se ne zna točno kada, poslužiti za drugu misiju – mnogi se nadaju da će se raditi o Marsu, za što se zalaže i šef NASA-e Charles Bolden. Ključno je pak pitanje kad će se SAD izvući iz krize.

Pročitajte više