S kandidaturom Hrvatskoj nove prilike u Paktu o stabilnosti

MINISTAR vanjskih poslova Republike Hrvatske Miomir Žužul i posebni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek svoj su prvi službeni sastanak održali u srijedu u Zagrebu uz zajedničku ocjenu da se Hrvatskoj sa statusom kandidata za prijem u EU otvaraju nove prilike i u Paktu o stabilnosti.

"Kandidatski status predstavlja izvanrednu priliku za Hrvatsku u okviru Pakta o stabilnosti", izjavio je Busek novinarima.

Ministar Žužul, ističući da "cijeni što je učinjeno kroz Pakt o stabilnosti u regiji i u samoj Hrvatskoj", ustvrdio je da je "Hrvatska sada u novoj fazi komunikacije s Europskom unijom", te da se na "naš položaj gleda u novom svijetlu". On je izrazio uvjerenje da Hrvatska kroz Pakt može dobiti dodatnu pomoć za prilagodbu standardima EU, te da će sada voditi još aktivniju politiku u regiji.

"Hrvatska je definirala svoju regionalnu politiku...mi ne bježimo iz regije. Još aktivnije smo spremni sudjelovati u Paktu o stabilnosti", kazao je Žužul.

"To što Hrvatska ide u smjeru Europe je važno i za druge zemlje u regiji", rekao je Busek.

Erhard Busek se osvrnuo na cjelokupno stanje u jugoistočnoj Europi, uz ocjenu da se ono poboljšava, ali da mediji, što nije dobro, polako zaboravljaju ovu regiji. "Moramo vršiti snažnu kampanju za ovu regiju, jer sada svi samo pričaju o Turskoj. No, ova regija je zaista europska", poručio je Busek.

On je za jesen najavio cijeli niz događanja u Hrvatskoj. Zagreb 25. listopada ugošćuje ministarsku konfernciju o lokalnoj demokraciji i regionalnoj suradnji. Tajništvo zemalja "Sava komisije", projekta cijele regije, seli u Zagreb, kao i sjedište "Procesa iz Graza", projekta obrazovne regije u regiji. U studenom bi se trebao održati sastank više od 40 poslovnih ljudi iz regije.

(Hina) xvk ysb

Pročitajte više