S. Lang: Pitanje dostojanstva Hrvatske u odnosu Haaga prema njoj

PREDSJEDNIK Glavnog odbora Demokratskog centra (DC) Slobodan Lang istaknuo je danas, govoreći na izvanrednoj izbornoj skupštini dubrovačko-neretvanskoga DC-a o suradnji s Međunarodnim sudom u Haagu, da je DC, kad je o tome riječ, na prvo mjesto stavio potpuno informiranje, ne samo optuženika, nego i javnosti i međunarodne zajednice.

"Optuženima smo jasno kazali da ćemo biti uz njih, javnosti da je to dio stvarnosti svijeta, a međunarodnoj zajednici da taj sud nije kvalitetan, te da ćemo postaviti pitanje dostojanstva Hrvatske u odnosu Haaga prema njoj. Odbili smo stav poistovjećivanja i prava Suda u Haagu da piše istinu. Sud ne može pisati istinu jer, ako to prihvatimo, istina o Dubrovniku bit će presuda admiralu Jokiću (sedam godina)", rekao je Lang i istaknuo kako nisu prihvatljive težnje da Hrvatska dokaže da je bila manje ili više kriva, nego da se iskaže potpuna istina.

Lang je, među ostalim, međunarodnoj zajednici poručio kako podcjenjivanje i nepoštivanje Hrvatske može biti skup čin.

"Ovo je prvo mjesto sukoba u Europi nakon 50 godina i - ako se svijet ne bude koristio moći i doprinosom Hrvatske - bit će posljedica. Ne mislimo da je glavna uloga Hrvatske da okolo šaljemo vojnike kako bi sudjelovati u okupacijama i ubijanju, nego da hrvatsko zdravstveno i mirotvorno iskustvo stavimo svijetu na raspolaganje. Treba znati da je svijet, kada je nastala slobodna Hrvatska, dobio više dobra, više poštivanja za ljude, te veću spremnost da se zauzimamo za mir. Svijetu ne trebaju velike pobjede i kažnjavanja, nego sprječavanje zla i jačanje dobra", rekao je Lang.

Na sjednici je DC ponovno predložio saborskom Odboru za vanjsku politiku da razmotri osnutak međunarodne stručne ekipe kako bi se utvrdila istina o Domovinskom ratu i događajima na jugoistoku Europe nakon raspada bivše Jugoslavije.

Za predsjednika Županijske organizacije DC-a ponovno je izabran Nikola Obuljen, koji je bio i jedini kandidat za tu dužnost. On je također upozorio na zatvorsku kaznu od sedam godina izrečenu u Haagu admiralu JRM-a Miodragu Jokiću zbog sudjelovanja u agresiji na dubrovačko područje 1991. Upozorio je i na posljednje izjave u Beogradu, poput one da je etničko čišćenje Srba s Kosova, koje se događa danas, identično Oluji. To, istaknuo je Obuljen, samo dodatno upozorava kako je zadnji čas da Hrvatska nešto učini kako bi se utvrdila i verificirala povijesna istina.

Pročitajte više